Piwniczki winiarskie w
Dolinie Pięknej Pani w
Egerze
Egri bikavér ("egerska bycza krew") - czerwone
wino węgierskie
.
Najbardziej znane
cuvée
z
Egeru
, przeważnie o charakterze półwytrawnym lub wytrawnym. W skład wchodzą najczęściej
zweigelt
,
kékfrankos
, cabernet sauvignon, cabernet franc,
pinot noir
,
merlot
, menoire (kékmedoc, medoc noir), blauburger,
kadarka
, syrah i portuguiser. Trochę inny rodzaj "byczej krwi" produkowany jest na południu
Węgier
w
Szekszárd
(szekszárdi bikavér), gdzie zamiast kékfrankosu używana jest
kadarka
.
Wg jednej z legend
István Dobó
, kapitan zamku w Egerze, w czasie obrony przed Turkami w
1552
r. zezwolił obrońcom na picie tego wina dla podniesienia animuszu.
Turcy
(nie pijący wina jako
muzułmanie
) wpadli w popłoch, gdy dowiedzieli się, że załoga zamku pije przed bitwą byczą krew i zobaczyli "zakrwawione" brody węgierskich żołnierzy. W ten sposób Egri Bikavér przyczyniło się do sukcesu słynnej obrony Egeru.
Inne wina
egerskie
: egri kadarka, egri leányka, egerszóláti olaszrizling, debrői hárslevelű.