gronkowiec złocisty
|
Gronkowiec złocisty - Staphylococcus aureus
|
gronkowiec złocisty (łac. Staphylococcus aureus) - Gram-dodatnia bakteria występująca w powietrzu, glebie. U człowieka i zwierząt występuje na skórze, gruczołach łojowych i potnych, mieszkach włosowych oraz na wszystkich błonach śluzowych, które stykają się z otoczeniem tzn.: oczy, usta, nos, gardło, przewód pokarmowy, a także narządy płciowe.
Gronkowiec złocisty wywołuje ropne zapalenie skóry, śluzówek, tkanki łącznej oraz kości w postaci różnego rodzaju czyraków, ropni itp. W przypadku przedostania się do krwiobiegu może uszkodzić i wywołać ogniska zapalne organów wewnętrznych.
Gronkowce wytwarzają termoodporną enterotoksynę tylko w zakażonym produkcie spożywczym. Przyczyną zatruć gronkowcowych mogą być różne produkty spożywcze takie jak: wędliny, potrawy mięsne, sałatki, ciastka, mleko i przetwory mleczne, kremy, chałwy, lody.
Charakterystycznymi objawami zatrucia gronkowcem są: wymioty, biegunka, spadek ciśnienia krwi, zapaść a nawet śmierć. Gronkowce nie wytwarzające przetrwalników, łatwo giną przy ogrzewaniu, pozostałe natomiast są bardzo odporne na działanie wysokiej temperatury. Gronkowce mogą być niszczone w procesie pasteryzacji. Ich wzrost hamują kwas askorbinowy i azotyny. W celu zapobieżenia rozwojowi gronkowca niezwykle ważne jest szybkie ochładzanie surowca, oraz zachowanie łańcucha chłodniczego w procesie produkcji.
Inne hasła zawierające informacje o "gronkowiec złocisty":
Gatunek chroniony
...
Cyrkon (minerał)
...
Jemen
...
Szakal
...
Gryzonie
...
Len
...
Anioł
...
Liliowe (Tatry)
...
Czosnek
...
Dziurawiec
...
Inne lekcje zawierające informacje o "gronkowiec złocisty":
Przegląd i znaczenie bakterii (plansza 10)
...
031b. Ekosystemy i ich rozwój (plansza 6)
e height=380 width=770 >
Cykle biogeochemiczne
Przykład prokariontu -gronkowiec złocisty
W Azji wykazano, że sinice warunkują żyzność pól ryżowych, a ...
Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 13)
...
|