Kaszanka (kiszka,
śl.
krupńok) - wyrób
wędliniarski
z
kaszy
i
krwi
oraz
podrobów
: wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz. Podstawowe przyprawy to:
cebula
,
pieprz
,
majeranek
.
Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji
świniobicia
, kiedy jest dostępna świeża krew.
Podroby te są koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy), mają najczęściej osłonkę z
jelita
. W zależności od regionu i producenta są grubsze lub cieńsze. Krupniok zazwyczaj ma kształt typowej
kiełbasy
grubości do 5 cm.
Do wyrobu kaszanki używa się kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Rozróżnia się też kaszankę pieczoną, jak i parzoną (gotowaną po napełnieniu).
Wyrobem przypominającym kaszankę jest bułczanka (
śl.
żymlok), gdzie
kasza
zastąpiona jest miękiszem
bułki
. Kaszankę przypomina również kadrel, który składa się przede wszystkim z
krwi
i kawałków
słoniny
.