Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Porzeczka agrest
Porzeczka agrestPorzeczka agrest (Ribes uva-crispa
L.
), zwyczajowo nazywana agrestem –
gatunek
krzewu
z rodziny
agrestowatych
(Grossulariaceae
DC.
). Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce. W Polsce
roślina uprawiana
, dość często dziczejąca (
kenofit
,
agriofit
). Morfologia- Pokrój
- Wysokość od 0,5 do 1,5 m w zależności od odmiany. Pędy o
cierniach
pojedynczych lub trzydzielnych umieszczonymi pod nasadą liści. Równie częste szczeciniaste kolce w międzywęźlach.
-
Liście
- Liście 3–5 klapowe, na brzegu lekko karbowane.
-
Kwiaty
- Drobne, zebrane w małe
grona
, najczęściej trójkwiatowe, zwisłe. Działki kielicha odgięte, wzniesione działki korony o kolorze białym, żółtoseledynowym lub czerwonoróżowym.
-
Owoce
-
Jagody
barwy zielonej, żółtej lub o czerwonawej skórce, często pokrytej gruczołkowatymi włoskami. U niektórych odmian skórka jest gładka i błyszcząca.
Biologia
Roślina wieloletnia
,
nanofanerofit
. Kwitnie od kwietnia do maja, jest owadopylna,
przedprątne
kwiaty zapylane są przez
muchówki
i
błonkówki
[3]. ZmiennośćW Polsce występuje w trzech podgatunkach[4] - Ribes uva-crispa L. subsp. reclinata (L.) Rchb. Roślina uprawiana o czerwonych owocach, słabo kolczasta, naga, o łukowatych gałązkach.
- Ribes uva-crispa L. subsp. uva-crispa. Dziko rosnąca, silnie kolczasta, o nagich owocach i owłosionej
zalążni
.
- Ribes uva-crispa L. subsp. grossularia (L.) Rchb. Uprawiana i dziczejąca, z zalążnią i owocem miękko owłosionymi oraz ogruczolonymi.
W uprawie występują liczne
mieszańce
z amerykańskimi gatunkami porzeczek, a także z
porzeczką czarną
(tzw. porzeczkoagrest). Zastosowanie-
Roślina owocowa
: uprawiana w Europie, posiada ponad 1500 odmian.
-
Sztuka kulinarna
wykorzystywane są
owoce
. Można je zjadać zarówno na surowo, jak i w przetworach, oraz suszone lub kandyzowane.
- Wartość odżywcza: owoce zawierają
pektyny
, są bogate w
żelazo
,
witaminę C
,
B1
,
PP
i
A
.
- Mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają przeczyszczająco, są nieodzownym składnikiem diet odchudzających – 100 g
owocu
zawiera 41
kalorii
i 0,2 g
tłuszczu
.
UprawaDobrze rośnie na glebach żyznych, dostatecznie wilgotnych, o lekko kwaśnym odczynie (pH 6–6,5).
Odmiany uprawne
bardzo często szczepione są na
porzeczce złotej
(Ribes aureum) "pod koronę", co daje rośliny pienne ("drzewiaste", jednak nie wyższe niż 1,5 m), ułatwiające zbiór owoców. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Porzeczka agrest":
Beskid Żywiecki
...
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Las łęgowy
...
Farerowie
...
Sosna
...
Wyżyna Krakowsko-Częstochowska
...
Porzeczka czarna
...
Buczyna
...
Porzeczka agrest
Porzeczka agrest
Systematyka
Domena
:
eukarionty
Królestwo
:
rośliny
Klad
:
rośliny naczyniowe
Klad
:
rośliny nasienne
Klasa
:
okrytonasienne
Rząd
:
skalnicowce
Rodzina
:
agrestowate
Rodzaj
:
porzeczka
Gatunek
:Porzeczka agrest
Nazwa systematyczna
Ribes uva-crispa
L.
Sp. pl. 1:201. 1753
Synonimy
Grossularia reclinata ...
Beskidy
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Porzeczka agrest":
Rolnictwo w Polsce (plansza 26)
...
W restauracji oraz w kawiarni (plansza 22)
...
225. Produkcja rolnicza w Polsce (plansza 3)
...
|