Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.

tłuszcze zwierzęce

tłuszcze zwierzęce - produkty naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierząt lądowych i morskich. zawierają głównie glicerydy kwasów tłuszczowych nasyconych. Z wyjątkiem tranu rybiego, są ciałami stałymi. Wśród tłuszczów zwierzęcych wyróżniamy: smalec (wytapiany ze słoniny), łój (otrzymany z bydła i owiec), masło (otrzymane z mleka), tran (jedyny olej jadalny pochodzenia zwierzęcego otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich).Tłuszcze zwierzęce gorzej wpływają na zdrowie człowieka. Ze względu na dużą zawartość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększają poziom cholesterolu w surowicy krwi i tym samym wpływają na rozwój zmian miażdżycowych i innych chorób układu krążenia oraz serca.


Inne hasła zawierające informacje o "tłuszcze zwierzęce":

Nadciśnienie tętnicze ...

Oddychanie komórkowe ...

Globuliny ...

Przemysł chemiczny ...

Tkanka ...

Materiał zapasowy roślin ...

Alkohole ...

Biologia ...

Ziemia ...

Wartość odżywcza ...


Inne lekcje zawierające informacje o "tłuszcze zwierzęce":

Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3) ...

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 4) ...

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 17) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie