kwas asparaginowy (kwas L-aminobursztynowy) - związek organiczny będący aminokwasem dwukarboksylowym.
Wzór chemiczny:
C4H7NO4
HOOC-CH2-CH(NH2)-COOH
Masa molowa:
133,103 g/mol
Stan skupienia
stały
Barwa
biała
Budowa
krystaliczna
Gęstość
g/cm3
Rozpuszczalność w H2O
rozpuszczalny
Temperatura topnienia
270°C
Zastosowanie:
Działa na receptory NMDA (N-methyl D-aspartate), zwiększa napływ wapnia do neuronów. Pobudza aktywność neuronów, ułatwia tworzenie engramów (śladów pamięciowych), ułatwia uczenie i zapamiętywanie oraz odtwarzanie informacji. Wzmaga koncentrację, poprawia samopoczucie.
Posiada właściwości anaboliczne, bowiem pobudza wydzielanie somatotropiny, czyli hormonu wzrostu, ponadto insuliny i glukagonu.
Jest stosowany do leczenia zaburzeń rozwoju u dzieci, stanów wyczerpania psychicznego i fizycznego i zaburzeń intelektualnych u osób starszych.
Otrzymywanie:
Poprzez biosyntezę mikrobiologiczną. Używając kwasu fumarowego i amoniaku oraz aspartazy otrzymanej z Escherichia coli uzyskuje się kwas L-asparaginowy w stężeniu 560g / dm3.
Inne hasła zawierające informacje o "kwas asparaginowy":