|
Polityka żywnościowa
Polityka żywnościowaPojęcie polityki żywnościowej obejmuje i pasuje: Polityka żywnościowa jest oddziaływaniem na rozwój sfery
gospodarczej
zajmująca się bezpośrednio lub pośrednio gospodarką żywnościową. Celem polityki żywnościowej jest osiąganie rozmiarów, struktury i standardów produkcji żywności społecznie akceptowanych. Jej celem jest także wzrost
globalnej
jak i cząstkowej efektywności gospodarowania
czynnikami produkcji
. Funkcje polityki żywnościowej- ocena warunków społeczno-gospodarczych funkcjonowania
gospodarki
żywnościowej
- rozpoznanie barier czynników hamujących i zagrożeń
- projektowanie polityki żywnościowej państwa jako integralnego fragmentu strategii
rozwoju gospodarczej
- projektowanie struktury przestrzennej gospodarki żywnościowej
- kształtowanie formalnoprawnych warunków
- rozwój gospodarki żywnościowej
- gromadzenie państwowych rezerw żywnościowych
- podejmowanie działań interwencyjnych wynikających z sytuacji na
rynku
- podejmowanie decyzji o zakazie produkcji uciążliwej dla środowiska
Instrumenty polityki żywnościowej- Formalnoprawne:
- ekonomiczne:
- bezpośrednie działanie gospodarcze
- prowadzenie i finansowanie działalności badawczo-naukowej
- inwestycje
restrukturyzacyjne
, związane z konfliktem ekologicznym, z rozwojem obrotu i przetwórstwa
rolniczego
- gromadzenie rezerw żywności i skup interwencyjny nadwyżek
- polityka współpracy z zagranicą, występując jako podmiot
kontraktów
międzynarodowych
Instrumenty rynkowe: - oddziałujące na podaż produktów żywnościowych:
- skup nadwyżek rolnych
- ustalanie kwot rynkowych dla producentów
- ograniczanie
areału
upraw przez premiowanie
rolników
za rezygnację z uprawiania części ziemi
- regulowanie
terminów
skupu
- ustalanie norm jakościowych produktów dopuszczanych do obrotu
- wspieranie technologii zmieniających przeznaczenie surowców rolnych
- udzielanie pożyczek pokrywających koszty przetrzymywania produktów u rolnika
- zamawianie u rolnika produkcji o określonej ilości, jakości i terminie dostawy
- regulowanie
importu
za pomocą ceł
- oddziałujące na popyt produktów żywnościowych:
- subsydiowanie
eksportu
żywności w razie nadprodukcji
- kontyngentowanie wywozu w razie obaw o zaspokojenie popytu wewnętrznego
- regulowanie
eksportu
za pomocą
ceł
- dofinansowanie
konsumpcji
żywności grup najuboższych
- instrumenty związane z
cenami
produktów żywnościowych
- stosowanie cen gwarantowanych przez
władzę
- różnicowanie cen skupu dla różnych dostaw, aby uzyskać pożądaną strukturę
- stosowanie
cen
kierunkowych
Instrumenty pozarynkowe: - subsydia bezpośrednie dla rolników, wyrównujące różnicę między cenami gwarantowanymi a niższymi cenami rynkowymi
- subsydia pośrednie, będące dopłatami do cen środków produkcji
- dostosowanie warunków kredytowania rolników
Zobacz też Bibliografia- "Polityka gospodarcza", B. Winiarski
Inne hasła zawierające informacje o "Polityka żywnościowa":
Brno
...
Wiktor Sukiennicki
...
1972
...
Nowa Polityka Ekonomiczna
...
Pokój
...
Nowa Anglia
...
Kopiec Kościuszki
...
Zygmunt III Waza
...
Ludwik XVIII
...
Dysydent
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Polityka żywnościowa":
203 Okres międzywojenny na świecie. Postęp techniczny i kryzys gospodarczy (plansza 6)
...
203 Okres międzywojenny na świecie. Postęp techniczny i kryzys gospodarczy (plansza 12)
...
204 Kryzys europejskiej myśli demokratycznej (plansza 14)
...
|
|
|
|