Sorgo cukrowe (Sorghum bicolor) –
gatunek
jednorocznej
rośliny
uprawnej z rodziny
wiechlinowatych
. Gatunek rodzimy na rozległych przestrzeniach
Afryki
z wyjątkiem jej części północno-zachodniej. Szeroko rozpowszechniony w uprawie.
Morfologia
Trawa sztywna, prosta, wysokości 1,5-2 m.
Źdźbło
wyprostowane, wypełnione soczystym
miękiszem
.
Kwiatostan
skupiony, wyprostowany, długości 12-30 cm. Ziarno czarne, połyskujące.
Zmienność
Znane są dwa podgatunki:
- Sorghum bicolor subsp. bicolor
- Sorghum bicolor subsp. drummondii
Zastosowanie
Miąższ wewnątrz źdźbła zawiera do 18 %
cukru
służącego do wyrobu syropów. Gatunek uprawiany jest w
Azji Środkowej
, w krajach basenu
Morza Śródziemnego
, w
Afryce
,
Ameryce Północnej
, w
Indii
, tropikalnej części
Azji
.
Jest dobrą rośliną pastewną, dającą w sprzyjających warunkach wysokie plony ziarna. Jest wykorzystywana jako roślina dająca dobrą paszę ziarnową, oraz jest używana na siano i
kiszonki
.
W krajach biedniejszych ziarno tej rośliny służy za pożywienie dla ludzi. Z łodyg wyrabia się miód sorgowy, syrop.
Bibliografia
- Zbigniew Podbielkowski, Słownik roślin użytkowych,
- Rośliny użytkowe, Wiedza Powszechna, W-wa, 1966