|
Kuchnia chińska
Kuchnia chińskaZupa z pierożkami wonton i makaronem Kuchnia chińska to zbiorcza nazwa wszystkich zwyczajów
kulinarnych
ludów mieszkających w
Chinach
, a często również w innych krajach wschodniej i południowo-wschodniej
Azji
. Geograficzne odmiany kuchni chińskiejMimo wielu cech wspólnych (np. duża ilość warzyw), między regionami Chin występują bardzo duże różnice pod względem używanych składników, przypraw oraz sposobów przyrządzania. Wyróżnić można różne odmiany kuchni chińskiej: - pekińska - kuchnia północnych Chin, oparta na tradycjach kulinarnych prowincji
Hebei
i
Szantung
. Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Dania z ryżu należą do rzadkości. Duży wpływ na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości
Mongołowie
, wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie i smażone.
-
kantońska
- kuchnia południowych Chin (okolic
Kantonu
oraz
Hongkongu
), najbardziej znana na Zachodzie, używająca głównie
ryżu
i drobno posiekanych składników szybko smażonych na
woku
. W morskich regionach Chin dominują potrawy z ryb i owoców morza.
- szanghajska - kuchnia wschodnich Chin (miasta
Szanghaj
,
Suzhou
,
Hangzhou
i
Nankin
, charakteryzująca się słodkim smakiem (brązowy cukier dodaje się często do dań mięsnych). Słynie z ryb i owoców morza.
- syczuańska - kuchnia Chin zachodnich, oparta na wołowinie, bardzo pikantna. Słynie z potraw wędzonych.
- hunańska - kuchnia regionów centralnych, położonych wzdłuż rzeki
Jangcy
, ryżowego zagłębia Chin. Bardzo pikantna.
- fukieńska - kuchnia południowo-wschodnich Chin, znanych z najlepszego sosu sojowego, pierożków i wielkiej różnorodności zup
- sinciang - kuchnia północno-zachodnich Chin, najbardziej odmienna, w której widoczne są wpływy Azji Środkowej. Nie ma tam ryżu, więc używane są różne zboża. W niektórych regionach tej części kraju dominuje
islam
, nie je się tam zatem popularnej na południu
wieprzowiny
. Stosuje się gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.
- nonya - odmiana kuchni chińskiej spotykana jedynie w
Singapurze
, będąca skrzyżowaniem upodobań chińskich i malajskich[1]
-
chaozhou
- kuchnia regionu
Chaoshan
w prowincji
Guangdong
, słynąca z owoców morza i delikatnych, wykwintnych dań
Sposoby przyrządzania potraw(sekcja do opracowania) Składniki kuchni chińskiej(sekcja do opracowania) Etykieta chińskaPotrawy zwykle je się
pałeczkami
z miseczek. Bibliografia- Pospieszyńska, Katarzyna: Kuchnia chińska Warszawa 1988
- Markuza, Biruta: Smak tropików (kuchnie Pacyfiku) Warszawa 1990
- Ken Hom: Łatwa kuchnia chińska, Oficyna IMBIR, Warszawa 2006,
Linki zewnętrznePrzypisy- ↑ Markuza, Biruta: Smak tropików str. 102
Inne hasła zawierające informacje o "Kuchnia chińska":
Brescia
...
Tiumeń
...
1972
...
1884
...
1986
...
Boris Blacher
...
1977
...
Schronisko PTTK "Odrodzenie" na Przełęczy Karkonoskiej
...
1878
...
Zamek Chojnik
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kuchnia chińska":
224 Konflikty zbrojne po II wojnie światowej (plansza 8)
...
046. Aachen (plansza 17)
...
Pierwiastki bloku s (plansza 13)
...
|
|
|
|