|
Karmel siarczynowy
Karmel siarczynowyKarmel siarczynowy, karmel zasadowo-siarczynowy, karmel klasy II (
E150b
) –
sól
siarczynu
karmelu
, syntetyczny brązowy
barwnik spożywczy
. Jego produkcja polega na ogrzewaniu
sacharozy
z
dwutlenkiem siarki
lub
związkami
zawierającymi
siarkę
. ZastosowanieW
przemyśle spożywczym
używany głównie do barwienia produktów takich jak:
whisky
,
brandy
,
lody
oraz
mleczne
napoje
fermentowane
. Poza tym stosuje się go także jako aromat[1]. Działanie niepożądaneKarmel siarczynowy może negatywnie wpływać na
wątrobę
, a także powodować
nadpobudliwość
oraz problemy
żołądkowe
.[1] Zobacz teżPrzypisy- ↑ 1,0 1,1 Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 336. .
Inne hasła zawierające informacje o "Karmel siarczynowy":
Ludwik XVIII
...
Aleksandr Suworow
...
Arystoteles
...
Augustyn z Hippony
...
Erazm z Rotterdamu
...
Johannes Eckhart
...
Chleb
...
Góra Oliwna
...
Eliasz
...
Cukiernictwo
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Karmel siarczynowy":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|