Opóźniona bolesność mięśni (DOMS (
ang.
delayed-onset muscle soreness); pot. zakwasy) – uczucie dyskomfortu lub bólu
mięśni szkieletowych
, pojawiające się po wysiłku fizycznym. Objawy rozpoczynają się 8–24 godzin po wysiłku[1]. Szczyt bólu przypada na 24–72 godziny[1]. Ustępuje po 5–7 dniach[1].
Najszerzej akceptowana naukowo
hipoteza
wyjaśniająca powstawanie zakwasów wskazuje jako ich przyczynę mikrourazy strukturalnych włókien mięśniowych. Udało się dowieść, że powstawanie zakwasów jest uzależnione od rodzaju wykonywanych ćwiczeń. Gdy podczas ćwiczeń napięty pod obciążeniem mięsień rozciąga się zamiast kurczyć, powstaje więcej uszkodzeń tkanki mięśniowej. Rozciąganie jest efektem działania siły większej niż siła mięśnia i ma na celu wyhamowanie ruchu i ochronę stawów przed uszkodzeniem. Przykładem aktywności rozciągającej w ten sposób mięśnie jest zbieganie ze wzniesienia.
Popularna hipoteza, teoria metaboliczna, która zakłada kumulację w mięśniach
kwasu mlekowego
powstającego w warunkach niedoboru
tlenu
, coraz częściej jest podważana. Kwas mlekowy ulega bowiem wchłonięciu już 60 minut po wysiłku. Dodatkowo dowiedziono, że ćwiczenia, w których napięte mięśnie tylko się kurczą, mimo że produkują kwas mlekowy, rzadko powodują zakwasy.
W zapobieganiu zakwasom kluczową rolę odgrywa poprzedzenie wysiłku odpowiednio długą rozgrzewką i dostosowanie intensywności wysiłku do siły mięśni.
Przypisy