seryna
seryna (nazwa skrótowa Ser lub S, kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) jest aminokwasem kodowanym, endogennym, wchodzi w skład białek, takich, jak np. kazeina w mleku czy fibroina jedwabiu. Jest obojętna elektrycznie. Niezbędna w diecie człowieka, pełni ważną funkcję w trawieniu białek jako składnik proteaz serynowych.
Inne hasła zawierające informacje o "seryna":
Cysteina
...
Trypsyna
działających wewnątrz łańcuch polipeptydowego, czyli endopeptydaz. W centrum aktywnym trypsyny znajduje się seryna jako główny aminokwas kontaktowy, przez co trypsynę zalicza się do podpodklasy ...
Insulina
...
Biosynteza aminokwasów
glikolizy
. Do tej grupy należy tzw. rodzina
seryny
, w skład której wchodzi seryna oraz wywodzące się z niej
cysteina
i
glicyna
.Aminokwasy powstające z
pirogronianu
, ...
Mitochondrium
...
Komórka
...
Hemoglobina
...
Glicyna
już ulegają mutacji w białkach homologicznych, to na takie reszty jak
alanina
,
seryna
,
kwas asparaginowy
lub
asparagina
. Ta konserwatywność w występowaniu glicyny wiąże się ...
Mleko
aparacie Golgiego
fosfor
w postaci reszt ortofosforowych. Następnie wiązaniem
estrowym
zostaje przyłączona
seryna
, co umożliwia samoistne formowanie się
miceli
kazeinowych z udziałem jonów
wapniowych
, ...
seryna
align=justify>
seryna (nazwa skrótowa Ser lub S, kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) jest aminokwasem kodowanym, endogennym, ...
Inne lekcje zawierające informacje o "seryna":
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2 (plansza 9)
- prolina
- seryna
- tyrozyna
...
Białka (plansza 12)
...
106. Oddychanie komórkowe oraz przemiany lipidów i aminokwasów (plansza 20)
...
|