|
Zatrucie pokarmowe
Zatrucie pokarmoweZatrucie pokarmowe (
łac.
gastroenteritis acuta)-
choroba
wynikająca ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyny bakteryjne, drobnoustroje lub oba naraz i przebiegająca z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Wg WHO zatrucia pokarmowe obejmują również zakażenia pokarmowe. Czynniki patogenne Bakterie
Bakterie
są najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych. Najczęstszymi
patogenami
bakteryjnymi w zatruciach pokarmowych są: Inne częste patogeny bakteryjne: Mniej powszechne czynniki bakteryjne: EgzotoksynyNiektóre zatrucia są wywoływane nie tylko bezpośrednio przez zakażenie bakteryjne, ale również
egzotoksyny
produkowane przez bakterie. Egzotoksyny produkują (przykłady): Mykotoksyny i zatrucia grzybamiDo
mykotoksyn
najczęściej wywołujących zatrucia pokarmowe należą: -
Aflatoksyny
- wytwarzane przez Aspergillus parasiticus i Aspergillus flavus. Często występują w orzechach, orzeszkach ziemnych, kukurydzy, sorgo i innych nasionach oleistych. Do postaci aflatoksyn zalicza się: B1, B2, G1 i G2, wśród których aflatoksyna B1 działa głównie na
wątrobę
wywołując jej
martwicę
,
marskość
oraz
raka
[5][6]
- Alkaloidy sporyszu - alkaloidy ergopeptynowe -
ergotamina
WirusyZakażenia wirusowe stanowią prawdopodobnie jedną trzecią przyczyn zatruć pokarmowych w krajach rozwiniętych. Zakażenia wywołują wirusy: PasożytyWiększość pokarmowych
parazytoz
to
choroby odzwierzęce
.
Płazińce
: Zobacz też:
tasiemce
Nicienie
:
Pierwotniaki
: Toksyny występujące naturalnie w pokarmachPrzypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Zatrucie pokarmowe":
Zieleńce
...
Wrażenie
...
Kwas siarkowy(VI)
...
Pomarańczowa rewolucja
...
Wiktor Juszczenko
...
Katastrofa elektrowni jądrowej w Czarnobylu
...
Nawozy
...
Osteoporoza
...
Uprawa roli
...
Upwelling
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Zatrucie pokarmowe":
Układ pokarmowy człowieka (plansza 14)
...
Lasy i leśnictwo w Polsce (plansza 12)
...
Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 20)
...
|
|
|
|