Biotechnologia
BiotechnologiaBiotechnologia - dyscyplina
nauk technicznych
wykorzystująca procesy
biologiczne
na skalę przemysłową.
Konwencja o różnorodności biologicznej
ONZ
podaje jedną z najszerszych definicji: - Biotechnologia oznacza zastosowanie technologiczne, które używa systemów biologicznych,
organizmów żywych
lub ich składników, żeby wytwarzać lub modyfikować produkty lub procesy w określonym zastosowaniu.
Metody z zakresu biotechnologii są wykorzystywane od tysięcy lat. Przykładowo: produkcja
piwa
jest procesem biotechnologicznym, w którym wykorzystuje się
fermentację
cukrów
prostych przez
drożdże
. W wyniku niedostatecznej ilości
tlenu
,
utlenianie
jest niezupełne i następuje fermentacja. Innym przykładem jest produkcja
przetworów mlecznych
. Zdolność części
bakterii
do koncentrowania w swoich komórkach niektórych metali wykorzystywana jest w górnictwie (
bioługowanie
ang. bioleaching). Biotechnologia znajduje także zastosowanie w
recyklingu
i oczyszczaniu środowiska z zanieszyszczeń
bioremediacja
oraz produkcji
broni biologicznej
. Produktami biotechnologii używanymi w genetyce i medycynie są także
chipy DNA
i znaczniki radioaktywne używane w medycynie. Nowoczesna biotechnologia jest często związana z użyciem genetycznie zmodyfikowanych organizmów (
GMO
) takich jak
pałeczka okrężnicy
lub
drożdże
do produkcji np.
insuliny
lub
antybiotyków
. Genetycznie zmienione komórki ssacze, takie jak komórki jajnikowe
chomika chińskiego
(ang. CHO - Chinese Hamster Ovarian) są stosowane w produkcji lekarstw. Biotechnologia to także transgeniczne zwierzęta i transgeniczne rośliny. Przykładem jest projektowanie roślin mogących rosnąć w specyficznych warunkach np. w obecności lub braku pewnych związków chemicznych. Z zieloną biotechnologią wiązane są nadzieje, że może ona być bardziej przyjazna środowisku niż rolnictwo wysokotowarowe - np. uprawiając zaprojektowane rośliny produkujące
pestycydy
, co eliminuje potrzebę ich stosowania zewnętrznego (
kukurydza Bt
). Kwestia, czy takie rozwiązania są przyjaźniejsze środowisku jest tematem sporu. Ponieważ zmieniony materiał genetyczny podlega takim samym prawom, jak każdy inny, to istnieje np. możliwość
mutacji
np. niekontrolowanego przepływu
genów
. Przykładem zastosowania biotechnologii w
przemyśle
jest projektowanie organizmów produkujących pożądane związki chemiczne. Kalendarium- - produkcja
insuliny
i innych leków w formie ludzkiej w
E. coli
- - żywy szczep drożdży piwnych Saccharomyces cerevisiae 1026 modyfikuje mikroflorę w przewodzie pokarmowym krów i koni
-
1983
- wynalezienie
PCR
(polymerase chain reaction), techniki która zrewolucjonizowała biotechnologię, przez
Kary Mullisa
i jego współpracowników w kalifornijskiej firmie Cetus
-
1990
- rozpoczęcie
Projektu poznania ludzkiego genomu
-
1994
-
FDA
aprobuje pierwszą genetycznie zmodyfikowaną żywność - pomidor
FlavrSavr
firmy Calgene
-
1997
- sklonowanie owcy, nazwanej Dolly, przez zespół
Iana Wilmuta
w brytyjskim
Instytucie Roslin
-
2000
- opublikowanie wersji roboczej ludzkiego genomu
-
2002
- zsekwencjonowanie DNA pierwszej rośliny uprawnej -
ryżu
-
2003
-
GloFish
pierwsze zmodyfikowane genetycznie zwierzę domowe trafia do sprzedaży. Wyhodowana w celu wykrywania zanieczyszczeń ryba fluoryzuje jasnoczerwono dzięki genowi
bioluminescencji
PodziałPodział proponowany przez EuropaBio (stowarzyszenie 24 biotechnologicznych organizacji narodowych)[1]: - Biała – biotechnologia przemysłowa wykorzystująca systemy biologiczne w produkcji przemysłowej i ochronie środowiska. Opiera się ona na biokatalizie i bioprocesach.
- Czerwona - biotechnologia wykorzystywana w ochronie zdrowia, w szczególności w zakresie produkcji nowych biofarmaceutyków, rozwoju diagnostyki genetycznej, czy genoterapii i ksenotransplantologii.
- Zielona – biotechnologia związana z rolnictwem obejmująca stosowanie metod inżynierii genetycznej w celu doskonalenia produkcji roślinnej czy zwierzęcej.
- Fioletowa - związana z ustawodawstwem, które dotyczy biotechnologii (prawne i społeczne uwarunkowania).
Podziały tradycyjne: - biotechnologia zwierząt,
- biotechnologia roślin,
- biotechnologia żywności.
oraz - biotechnologia tradycyjna (stosuje naturalne enzymy lub organizmy nie zawierające obcego materiału genetycznego),
- biotechnologia nowoczesna (stosuje organizmy, enzymy i białka zmodyfikowane genetycznie).
Zobacz też- Międzynarodowy Instytut Propagowania Upraw Biotechnologicznych (ang. International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications),
ISAAA
Przypisy Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Biotechnologia":
Związek organiczny
...
Technologia
...
Wynalazek
...
Owca Dolly
...
Historia nauki
...
Fermentacja
...
Agrofizyka
...
Badania materiałowe
...
Liège
obecnie zdywersyfikowana, a najważniejszymi przemysłami są: przemysł mechaniczny, technologie kosmiczne, technologie informacyjne, Biotechnologia, a także produkcja
wody
,
piwa
i
czekolady
. Park naukowy położony na ...
Mikrobiologia
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Biotechnologia":
130. Modele rozwoju gospodarczego (plansza 14)
...
43. Problemy współczesnego świata (plansza 13)
nowych dziedzin nauki, które łączą tradycyjne dyscypliny. Przykładami mogą być fizyka jądrowa, Biotechnologia, genetyka, technologia informacyjna.
Postęp naukowy dokonuje się w coraz szybszym tempie. Do ...
|