praca, nauka, rozrywka....
Koenzymy
Koenzymy - małocząsteczkowe, niebiałkowe związki organiczne decydujące o aktywności katalitycznej pewnych enzymów .
Biorą udział w reakcjach przez oddawanie lub przyłączanie pewnych reagentów ( atomów , grup atomów lub elektronów ). Pozostają luźno związane z właściwym enzymem. Jako koenzymy funkcjonują w większości witaminy lub jony połączone odwracalnie z apoenzymem . Koenzymy pod względem chemicznym są nukleotydami , czyli związkami, które składają się z cukru (pentoza: ryboza , deoksyryboza ), zasady azotowej (purynowe: adenina , guanina ; pirymidynowe: tymina , cytozyna , uracyl ) oraz z fosforanu (jednego lub kilku).
Przykłady koenzymów:
Inne hasła zawierające informacje o "Koenzymy":
Oddychanie komórkowe ... Cykl kwasu cytrynowego ... Fosforylacja oksydacyjna ... Aldolazy ... Dinukleotyd nikotynamidoadeninowy ... Dinukleotyd flawinoadeninowy ... Witamina B2 ... Enzymy Mechanizmy2.2.1 Stabilizacja stanu przejściowego2.2.2 Dynamika enzymów2.3 Modulacja allosteryczna3 Kofaktory, grupy prostetyczne i Koenzymy3.1 Grupy prostetyczne3.2 Koenzymy4 Termodynamika5 Kinetyka5.1 Aktywność a parametry środowiska5.1.1 Temperatura5.1.2 pH6 ... Witamina B12 ... Biotyna ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Koenzymy":
104. Metabolizm: elementy enzymologii (plansza 6) koenzymem, w którym część białkowa to apoenzym, a cały enzym to holoenzym. Koenzymy pod względem chemicznym są nukleotydami, czyli związkami, które składają się z ...
Zasolenie wody w oceanach wynosi od 30 do 38 promili (3,0% do 3,8%).
woda promil ocean
AP Edukacja - liceai szkoły policealne
Publikacje nauczycieli
Pełny ekran >>>