Lista E – spis
chemicznych dodatków do żywności
, które zostały uznane przez wyspecjalizowane instytucje
Unii Europejskiej
za bezpieczne i dozwolone do użycia. Nazwa pochodzi od kontynentu –
Europy
. Lista ta jest sporządzana przez Komitet Naukowy Technologii Żywności i następnie dołączana do
dyrektywy
Komisji Europejskiej
, które podlegają zaaprobowaniu przez
Parlament Europejski
.
Zgodnie z definicją użytą w tych dyrektywach, dodatek do żywności może być dopisany do listy gdy:
- istnieje technologiczna konieczność jego użycia
- nie służy on do wprowadzania w błąd konsumentów
- udowodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta
Jakkolwiek, zdaniem Komitetu Naukowego Technologii Żywności Unii Europejskiej, wszystkie dodatki na liście są bezpieczne, istnieją na ten temat liczne kontrowersje. Obowiązek umieszczania na etykietach kodów E umożliwia przynajmniej unikanie przez konsumentów spożywania produktów, w których są dodatki do żywności, których nie chcą oni spożywać.
Lista E nie obejmuje tzw. dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem UE nie trzeba dokładnie specyfikować, pod warunkiem, że ich stężenie nie przekracza 1% masy tych produktów.
Dopuszczalne w
Polsce
ilości dodatków do żywności określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych [1].
Przypisy
Linki zewnętrzne