Zupa
ZupaZupa warzywna z jęczmieniem i mięsem Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas
gotowania
różnorodnych składników. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem
obiadu
. Podczas gotowania
warzyw
,
owoców
,
mięs
i
kości
uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez
układ pokarmowy człowieka
i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. Przygotowanie zup zazwyczaj wymaga użycia żaroodpornego naczynia. Zwykle jest to garnek lub kociołek umieszczony nad
ogniem
lub grzejnikiem
elektrycznym
. Wiele zup nie wymaga jednak gotowania, czasem przyrządzenie zupy wymaga tylko wymieszania ugotowanych bądź surowych składników. Przykłady takich zup to
chłodnik
czy
gazpacho
. Wyjątkiem wśród zup jest
wodzionka
, gdyż nie jest wywarem. Miano zupy zawdzięcza jedynie swojej tradycji i popularności na
śląsku
. HistoriaIstnieje hipoteza, według której pierwszy raz zupę ugotowali
neandertalczycy
. Wskazuje na to odnalezienie
szkieletu
praczłowieka z tego gatunku, który wiele lat przed śmiercią stracił wszystkie
zęby
i nie umarł z
głodu
.
Ludzie pierwotni
wykorzystywali do gotowania zupy dołek wykopany w ziemi. Wykładali go
skórą
zwierzęcą i wlewali do wnętrza
wodę
oraz dodawali składniki. Potem umieszczali w środku rozgrzane przez ogień kamienie. Wynalezienie zupy było ważnym przełomem technologicznym, ponieważ można było ugotować ją z gorszej jakości produktów. Potrawę tę można było przyrządzić w oparciu o bardzo twarde
ziarna
(
fasola
) lub mniej wartościowe części ciał zwierząt (
kości
). Dopiero 5000 lat
p.n.e.
rzemieślnicy opanowali technologię produkcji naczyń
ceramicznych
, mogących nadawać się do gotowania zupy. Najstarsze tego typu artefakty odnaleziono na wybrzeżu
Morza Śródziemnego
. Od tego czasu proces gotowania zup niewiele się zmieniał aż do końca
XIX stulecia
. W roku
1897
chemik Dr. John T. Dorrance opracował technologię produkcji zupy skondensowanej. Dzięki temu pomysłowi zmniejszono objętość potrawy, co pozwoliło na wytworzenie
puszek
nadających się do
handlu
. Racje żywnościowe tego typu okazały się bardzo przydatne dla
turystów
i
żołnierzy
. W wieku
XX
powstała technologia zup w proszku. Przykładowe rodzaje zup Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Zupa":
Wigilia Bożego Narodzenia
...
Masakry więzienne NKWD 1941
na dół. Dostali się do kuchni, gdzie w kotłach była jeszcze gorąca Zupa. Potem uwolnili jeszcze zamknięte w jednej z cel siedzące tam przerażone, ...
Brygidki (więzienie)
na dół. Dostali się do kuchni, gdzie w kotłach była jeszcze gorąca Zupa. Potem uwolnili jeszcze zamknięte w jednej z cel siedzące tam przerażone, ...
Stutthof (KL)
...
Aleksander Fredro
kanonu
polskiej literatury
i
teatru
. Jego
bajki
, jak np. "Małpa w kąpieli", "Zupa na gwoździu" czy "
Paweł i Gaweł
", są
lekturami
literatury dziecięcej
.Etapy jego ...
Zawiesina
...
Kuchnia włoska
Argentynę
.Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo Zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto lub sałatką. ...
Kuchnia grecka
...
Kuchnia chińska
Zupa z pierożkami wonton i makaronemPrzekąski
dim sum
Kurczak gongbaoBudyń z
tofu
Kuchnia chińska ...
Kuchnia japońska
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Zupa":
Jedzenie (plansza 20)
e height=380 width=770 >
Zupa – die Suppe
Die Suppe ist eine warme und flüssige Speise, die ...
033. Strona bierna - Das Passiv (plansza 11)
Tisch genommen.
Talerze zostały zabrane ze stołu.
Die Suppe wurde gekocht.
Zupa została ugotowana.
Das Haus wurde gebaut.
Dom został zbudowany.
Gestern wurde viel ...
Jedzenie (plansza 21)
e height=380 width=770 >
kochfertige Suppe – Zupa błyskawiczna
die Zwiebelsuppe – Zupa cebulowa
die Erbsensuppe – Zupa grochowa
die Gemüßesuppe – ...
|