ul.Supińskiego 3 - brama dawnej cukrowni w
Klecinie
(1839-1997)
Cukrownia -
fabryka
produkująca
cukier (sacharozę)
z
buraków cukrowych
lub
trzciny cukrowej
.
Metodę pozyskiwania cukru z korzenia buraka cukrowego opracował niemiecki naukowiec
Andreas Sigismund Marggraf
w
1748
. Ten sposób wytwarzania cukru okazał się dużo tańszy od
importu
cukru trzcinowego
. Pierwsza fabryka cukru z buraków cukrowych powstała w
1802
w
Konarach
koło
Wołowa
na
Dolnym Śląsku
(wówczas znajdujących się na terytorium
Prus
). Projektantem tej cukrowni był
Franz Karl Achard
.
Pierwsza cukrownia w
Królestwie Polskim
, czyli na terenie ówczesnego
zaboru rosyjskiego
, powstała w
1827
w
Częstocicach
. Założona została przez
Henryka Łubieńskiego
, uznanego za jednego z polskich pionierów w przemyśle cukrowym.
Rozszerzenie się produkcji cukru z buraków cukrowych na skalę przemysłową datuje się na drugą połowę
XIX w.
Polskie cukrownie
W wyniku
prywatyzacji
i
restrukturyzacji
przemysłu cukrowniczego, cukrownie w Polsce znalazły się w pięciu grupach właścicielskich, wiele cukrowni zamknięto[1].
Cukrownie istniejące w momencie rozpoczęcia prywatyzacji przemysłu cukrowniczego, z podziałem na grupy właścicielskie do których należały po prywatyzacji. Nazwy cukrowni pochodzą od miejscowości, w których lub w pobliżu których je wybudowano, według nazewnictwa sprzed
prywatyzacji
.
- Cukrownie Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Borowiczki
w
Płocku
,
Brześć Kujawski
,
Częstocice
,
Dobrzelin
,
Gryfice
,
Janikowo
,
Klemensów
(1894-2004),
Kluczewo
w
Stargardzie Szczecińskim
,
Krasnystaw
,
Kruszwica
,
Leśmierz
,
Lubin
,
Łapy
,
Malbork
,
Mała Wieś
,
Nakło
,
Nowy Staw
(1877-2007),
Opole Lubelskie
(1883-2005),
Ostrowy
(1847-2007),
Pruszcz
,
Rejowiec
,
Sokołów
,
Szczecin
,
Tuczno
,
Werbkowice
,
Wożuczyn
,
Żnin
.
- Cukrownie Südzucker Polska Sp. z o.o.
Baborów
,
Cerekiew
,
Chybie
,
Garbów
(1908-2004),
Jawor
,
Łagiewniki
,
Łubna
w
Kazimierzy Wielkiej
, Małoszyn w
Malczycach
,
Otmuchów
,
Pastuchów
,
Przeworsk
,
Pustków
,
Racibórz
,
Ropczyce
,
Strzelin
,
Strzyżów
,
Świdnica
,
Wieluń
(1912-2004),
Włostów
,
Wrocław
,
Wróblin
,
Ziębice
.
- Cukrownie Pfeifer & Langen Polska S.A.
Gosławice
w
Koninie
,
Gostyń
,
Góra Śląska
,
Głogów
,
Gniezno
,
Kościan
,
Miejska Górka
, Środa w
Środzie Wielkopolskiej
,
Witaszyce
,
Zbiersk
,
Zduny
- Cukrownie BSO Polska Sp. z o.o.
Ciechanów
,
Dobre
,
Glinojeck
,
Guzów
,
Kętrzyn
,
Michałów
,
Ostrowite
,
Pelplin
,
Świecie
,
Unisław
,
- Cukrownie Nordzucker Polska S.A.
Chełmża
, Krasiniec,
Mełno
,
Opalenica
,
Szamotuły
,
Wschowa
W wyniku
prywatyzacji
i
restrukturyzacji
przemysłu cukrowniczego, cukrownie w Polsce znalazły się w pięciu grupach właścicielskich, wiele cukrowni zamknięto. W roku
2008
działały następujące cukrownie:
-
Krajowa Spółka Cukrowa S.A.
- Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice,
- Südzucker Polska Sp. z o.o. - Cerekiew, Otmuchów (zamknięta w 2009 r.), Ropczyce, Strzelin, Strzyżów, Świdnica,
- Pfeifer&Langen Polska S.A. - Gostyń, Miejska Górka, Środa Śląska,
- BSO Polska Sp. z o.o. - Glinojeck,
- Nordzucker Polska S.A. - Chełmża, Opalenica.
Zobacz też
Przypisy
Linki zewnętrzne