Napój alkoholowy - wedle definicji ustawowej każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5%
alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego. Napoje alkoholowe można podzielić ze względu na zawartość procentową alkoholu (niskoprocentowe lub wysokoprocentowe) oraz ze względu na ich skład (alkohole lub koktajle).
Podział napojów alkoholowych
Alkohole wysokoprocentowe
Alkohole wysokoprocentowe to
spirytus
, wódki, nalewki, likiery i inne trunki zawierający destylowany alkohol. Mogą zawierać dodatki takie jak
cukier
,
owoce
, zioła, przyprawy a nawet kwiatostany. Klasyfikacja jest trudna, ponieważ czasami pod jedną nazwą może kryć się alkohol sporządzony w zależności od receptury np. jako nalewka lub likier, lub też do produkcji danego trunku mogły być użyte np. koniak lub czysta wódka:
Alkohole średnio i niskoprocentowe
Polskie (i nie tylko) piwa
Alkohole średnio i niskoprocentowe to wina,
miody pitne
i piwa. Wina można podzielić ze względu na kolor, z uwagi na to, z czego są przyrządzane, lub ze względu na zawartość cukru (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie). Znawcy twierdzą, że na miano prawdziwego wina zasługują tylko wina gronowe.
-
wino
- gronowe (z winogron)
- owocowe (z innych owoców, np. z jabłek)
- inne
Piwa też mogą być silniejsze słabsze lub
bezalkoholowe
jednakże zasadniczą różnicę między różnymi gatunkami piw stanowi ich proces produkcji. Poza tym wyróżnić można piwa jasne i ciemne.
Koktajle
Do napojów alkoholowych zalicza się również aperitify i
koktajle
, czyli napoje uzyskiwane po połączeniu różnych rodzajów alkoholi i soków, z dodatkiem specyficznych przypraw i substancji barwnikowych.
Alkohol w Polsce
W ciągu ostatnich 10 lat spożycie alkoholu wysokoprocentowego zwiększyło się o 40%, natomiast piwa o 10%[]. Średnie spożycie to ponad 10 litrów spirytusu rocznie na mieszkańca Polski[]. W Polsce mieszka 700-800 tysięcy
alkoholików
(ok. 2% polskiego społeczeństwa)[]. Spożywanie napojów alkoholowych na ulicach, w parkach i na placach (jeżeli inne miejsca nie są ustalone uchwałą Rady Gminy) jest w Polsce
wykroczeniem
.
Alchemia alkoholowych
Do napojów alkoholowych znanych najdłużej należy
miód pitny
(otrzymywany przez sfermentowanie roztworu
miodu
w
wodzie
). Robienie miodu pitnego było rytualnym aktem większości antycznych kultur i niektórzy archeolodzy twierdzą, że nabycie umiejętności produkcji alkoholu zapoczątkowało proces przeistoczenia się ludzkości z "dzikiej" w cywilizowaną.
Destylacja
wina
do produkcji wysokoprocentowych napojów alkoholowych została odkryta przez
arabskiego
alchemika
Gebera
, a jego metody zostały zaadaptowane przez
Europejczyków
. Uważano, że alkohol posiada właściwości
magiczne
i lecznicze, a proces jego destylacji był licencjonowany przez rządy w większości krajów. W
Indiach
napoje alkoholowe uważa się za święte i poświęcone są one bogu
Warunie
. Tradycja serwowania aromatyzowanych wódek (likierów) dla gości po spożytym obiedzie uważana jest tam za gwarancję zdrowia i bezpieczeństwa.
Chińczycy
twierdzą, że
zatrucie alkoholowe
u ludzi spowodowane jest nieumiejętnością kooperacji z bardzo mocnymi duchowymi siłami zawartymi w napojach alkoholowych[1].
Zobacz też
Linki zewnętrzne
Przypisy