|
Suszenie żywności
Suszenie żywnościSuszenie żywności – jeden z najdawniejszych sposobów utrwalania
żywności
, w najprymitywniejszej
formie
odbywało się na
słońcu
i
wietrze
, obecnie
suszenie
odbywa się w suszarkach różnego typu, gdzie suszy się m.in.
owoce
,
warzywa
,
grzyby
,
mleko
,
jaja
. Cały ten proces doprowadza do zmiany
smaku
,
barwy
, składu chemicznego, które są wynikiem m.in. strat
substancji
lotnych,
reakcji
między
aminokwasami
i
cukrami
(tzw. brunatnienie nieenzymatyczne). Zawartość
wody
w np. suszu warzywnym 5–7%,
proszku mlecznym
2,5–3,5%, a w suszu owocowym mimo ok. 20%
wilgotności
trwałość jest uwarunkowana wysoką koncentracją
cukrów
i
kwasów organicznych
. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Suszenie żywności":
I wiek
...
Fosforan wapnia
...
Grzyby
...
Hydrobiologia
...
Insurekcja kościuszkowska
...
Ludwik XVIII
...
Rada Najwyższa Narodowa
...
Jarząb pospolity
...
Mikołajki
...
Austro-Węgry
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Suszenie żywności":
144 I wojna światowa. Rewolucja w Rosji (plansza 5)
...
37. Organizacje międzynarodowe ? ASEAN, WNP, Europejskie organizacje (plansza 6)
...
234. Polska droga do demokracji (plansza 12)
...
|
|
|
|