Bagietka – popularna nazwa długiego i cienkiego
pieczywa
, zwanego też
bułką paryską
albo francuską. Standardowa bagietka ma 5-6 cm szerokości, 3-4 cm grubości i ok. 1 m długości. Przeciętnie waży 250 g.[]
Bagietka uznawana jest za jeden z symboli
Francji
, a zwłaszcza
Paryża
. Wymyślona została przez piekarzy
Napoleona
, po to by ułatwić jej transport przez żołnierzy – długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni.
Bagietki używane są najczęściej do robienia
kanapek
. We Francji bardzo często stanowią podstawę śniadania, kiedy to podawane są wraz z masłem i konfiturami albo moczone są w kawie lub kakao, serwowanych w małych miseczkach.
Skórka bagietki jest chrupiąca i złocista, podczas gdy jej wnętrze jest białe i miękkie, a po ściśnięciu powraca do pierwotnego kształtu (jest to jedno z kryteriów oceny jakości bagietki).