Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie |
Siedziba |
Cieszyn
Polska
|
Rok założenia |
1846
|
Właściciel | Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie Sp. z o.o.[1] |
Produkcja piwa | 160 000 hl |
Marki | Brackie, Żywiec Porter |
Dane adresowe |
Adres: ul. Dojazdowa 2 43-400 Cieszyn |
Strona internetowa
|
Bracki Browar Zamkowy w Cieszynie - zabytkowy
browar
przemysłowy w
Cieszynie
powstały w
1846
roku. Zakład należy do holenderskiego koncernu
Heineken
Historia
Browar Habsburgów
W
1838
roku arcyksiążę
Karol Ludwik Habsburg
postanowił gruntownie przebudować swoją cieszyńską rezydencję. W tym celu sprowadził wiedeńskiego
architekta
Józefa Kornhäusla
, który zlecił rozbiórkę ruin
zamku piastowskiego
z wyjątkiem wieży i romańskiej
rotundy
. W niedługim czasie na
Górze Zamkowej
powstał nowy, klasycystyczny
pałac
wraz z oranżerią i parkiem w stylu angielskim. Niejako przy okazji tej wielkiej przebudowy zachęcony sukcesami, jakie w owym czasie zaczęło na rynku odnosić piwo typu pilzneńskiego,
książę cieszyński
Karol Ludwik postanowił zbudować własny
browar
w Cieszynie.
Cieszyn posiadał długie tradycje piwowarskie, bowiem już od
XV wieku
istniał tu browar mieszczański. Nie był on jednak własnością księcia, a ponadto produkowano w nim wyłącznie piwo tradycyjne w niewielkich ilościach. Dlatego ok.
1840
roku tuż pod zamkiem rozpoczęto budowę, nowoczesnego browaru, który miał zająć się produkcją piwa typu pilzneńskiego na skalę przemysłową. Budowę ukończono w
1846
roku i niemal natychmiast po otwarciu zakład rozpoczął swoją działalność.
Piwo z Cieszyna szybko stało się popularne nie tylko w
Księstwie Cieszyńskim
, ale w całej
monarchii habsburskiej
. Syn i następca Karola Ludwika, arcyksiążę
Albrecht Fryderyk Habsburg
, zachwycony sukcesami zakładu rozwinął produkcję i w
1856
roku zdecydował się na założenie kolejnego browaru w
Żywcu
. Pierwsi piwowarzy żywieckiego browaru pochodzili z Cieszyna.
Browar państwowy
Po zakończeniu I wojny światowej i upadku
Austro-Węgier
doszło do nacjonalizacji majątku książąt cieszyńskich. W
1920
roku browar upaństwowiono i powołano Państwowe Zamkowe Zakłady Przemysłowe w Cieszynie. W latach 20. XX wieku wydzierżawiono go warszawskim przedsiębiorcom skoligaconym m.in. z
prezydentem
Ignacym Mościckim
. W
1933
roku zakład znalazł się pod zarządem
Dyrekcji Lasów Państwowych
.
W czasie II wojny światowej browar nie uległ likwidacji i nie zaprzestał produkcji. Po
1945
roku został włączony w skład Bielskich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych, a następnie Zakładów Piwowarskich w Żywcu. Przez cały ten czas, wciąż w tym samym budynku, browar produkował różne gatunki piwa, w tym swój sztandarowy produkt - piwo jasne pełne typu pilzneńskiego. Niestety jakość tego produktu, szczególnie w latach
70.
i
80. XX wieku
, budziła wiele zastrzeżeń.
Browar Grupy Żywiec
Na początku
lat 90. XX wieku
cieszyński browar został sprywatyzowany i wraz z browarem żywieckim zakupiony przez holenderski koncern Heineken. Produkcję ograniczono do jednego gatunku piwa, któremu nadano handlową nazwę Żywiec Brackie. Przywrócono tradycyjne receptury warzenia i znacznie poprawiono
jakość
produkcji. Piwa z Cieszyna sprzedawano w tym czasie w całym kraju.
Po kilku latach postanowiono zmienić charakter zakładu na producenta regionalnego, w związku z tym odstąpiono od handlowej nazwy marki Żywiec Brackie i wprowadzono nazwę Brackie. Zmieniono też znacznie oprawę graficzną i rozpoczęto dystrybucję piwa z nastawieniem na rynek lokalny
województwa śląskiego
. W
2003
roku w browarze w Cieszynie rozpoczęto produkcję marki ogólnopolskiej - Żywiec Porter, która jest jednak dystrybuowana na rynku ogólnopolskim pod
logo
Browaru Żywiec.
Od
2009
roku w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie produkowane są jednorazowo warki piw specjalnych dla Grupy Żywiec. W 2009 roku uwarzono tutaj piwo
Bracki Koźlak Dubeltowy
, którego autorem receptury jest
piwowar
-
amator
, Jan Krysiak, zwycięzca VII Konkursu Piwowarów Domowych w Żywcu[2][3]. W 2010 roku z okazji obchodów 1200-lecia Cieszyna powstało okolicznościowe piwo typu
amber ale
, Brackie Mastne. W tym samym roku zwyciężczyni VIII Konkursu Piwowarów Domowych w Żywcu, Dorota Chrapek, uwarzyła w cieszyńskim browarze piwo typu belgian pale ale - Brackie Belgijskie Pale Ale[4].
Od
2010
roku zakład piwowarski w Cieszynie jest siedzibą Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Jest też udostępniany do zwiedzania. Ma charakter żywego
muzeum
piwowarstwa.
Charakterystyka
Browar w Cieszynie od lat 90.
XX wieku
należy do dużego międzynarodowego koncernu piwowarskiego. Mimo to zachował charakter regionalny i jako jedyny browar
Grupy Żywiec
wytwarza piwo metodą tradycyjną (m.in. stosuje otwarte kadzie fermentacyjne)[5]. W zakładzie znajduje się wiele do dziś sprawnie funkcjonujących urządzeń pochodzących z drugiej połowy
XIX wieku
i początku
XX wieku
.
Zdolności produkcyjne Brackiego Browaru Zamkowego w Cieszynie wynoszą 160 tysięcy hektolitrów
piwa
rocznie. Jego produkty są rozlewane na miejscu tylko do beczek
keg
.
Butelkowanie
i
puszkowanie
marek piwa z Cieszyna odbywa się w rozlewni browaru w
Żywcu
.
Produkty
Piwa specjalne
Przypisy
Literatura
-
Ryszard Kincel
: Od Mastnego do Brackiego. Z dziejów piwowarstwa cieszyńskiego. Cieszyn: Bracki Browar Zamkowy, 2000.
- Aleksander Strojny: Browary w Polsce. Warszawa: Hachette Polska, 2009. .
Zobacz też
Linki zewnętrzne