Jedna z dzielnic
Amiens
, stolicy Pikardii
Somma przepływająca przez Pikardię
Pikardia (
fr.
Picardie) –
kraina historyczna
i
region administracyjny
we
Francji
, położony w północnej części kraju nad
Kanałem La Manche
(Kanałem Angielskim). Ważny region rolniczy.
Geografia
Leżąca na północy
Basenu Paryskiego
Pikardia jest 14. pod względem wielkości regionem Francji. Jej powierzchnia wynosi 19 399 km² i zamieszkuje w niej 1,6 mln ludzi. Na północy sięga do wzniesienia Collines de l'Artois, na zachodzie do do rzeki Bresle i cieśniny
La Manche
(na krótkim odcinku), a na wschodzie sąsiaduje z
Szampanią
. Jeśli chodzi o regiony to Pikardia na północy graniczy z regionem
Nord-Pas-de-Calais
, na południu z
Île-de-France
, na wschodzie z regionem
Szampania-Ardeny
, a także graniczy z
Belgią
, a na zachodzie sąsiaduje z
Górną Normandią
. Podzielona jest obecnie na departamenty –
Oise
,
Somme
i
Aisne
, obejmując historyczne krainy Beauvais, Soisson, Bray (wschodnią część) i Szampanię (również fragment). Z wyjątkiem nadmorskiego regionu Marquenterre, gdzie występują gleby
gliniaste
i
piaszczyste
, w Pikardii przeważają żyzne, grube namuliska, które wykorzystuje się pod uprawy. Przez północną Pikardię płynie
Somma
, która uchodzi szerokim
estuarium
do cieśniny
La Manche
, kończąc swój bieg w szerokiej
zatoce
. Z kolei
Oise
bierze swój początek w dalekich
Ardenach
i przemierza
meandrami
Basen Paryski
aż do miejsca, w którym wpada do niej jej główny dopływ –
Aisne
. W ostatnich czasach ilość toczonych przez rzekę wód zwiększyła się trzykrotnie. Wzdłuż lewego brzegu
Oise
ciągną się kompleksy
lasów
państwowych: Parisienne, Compiègne i Chantilly. Krajobraz Pikardii to monotonne
równiny
, a na wybrzeżu
krajobraz klifowy
.
Historia
W starożytności była zamieszkiwana przez plemiona Ambianów i Wirmanuów, którzy zostali podbici przez
Rzymian
w I w. p.n.e. Została wcielona do
Rzymu
jako Galia Belgijska. W V w. n.e. została wcielona do
Państwa Franków
. W IX-X wieku rozpadła się na 6 samodzielnych hrabstw: Boulogne, Montreuil, Ponthieu, Amiénois, Vermandois, Laonnois. W 1185 roku król
Filip II August
włączył Amiénois i Vermandois do posiadłości królewskich. Do
1369
roku
Anglicy
okupowali Ponthieu; w XIII w. wybuchały powstania chłopskie (
żakieria
). Podczas traktatu w
Arras
Filip III Dobry
Burgundzki
otrzymał Ponthieu w zamian za wyrzeczenie się sojuszu z Anglią. W
1477
roku całość Pikardii została przyłączona do
Francji
przez
Ludwika XI
.
W XX wieku ważny rejon działań wojennych podczas
I
i
II wojny światowej
.
Gospodarka
Pikardia to ważny rejon rolniczy
Francji
. Uprawia się tutaj
pszenicę
,
rośliny pastewne
, ale szczególną rolę odgrywa tutaj uprawa
buraka cukrowego
, którą zakładano w
XIX wieku
. Dobrze rozwinięte
sadownictwo
. W połowie
XX wieku
wprowadzono maszyny rolnicze, co przyniosło podwojone plony. Bardzo dobrze rozwinięty
przemysł włókienniczy
, jednak zamykana jest coraz większa liczba zakładów. W miastach rozwinięty także
przemysł chemiczny
(gumowy – produkcja opon), elektromaszynowy (maszynowy i elektrotechniczny). Na wybrzeżu Kanału La Manche ważną rolę odgrywają liczne ośrodki turystyczne i
kąpieliska
.
Kuchnia
Specjalnością Pikardii są
zupy
jarzynowe oraz flamique à porions –
suflet
czosnkowy. W
Amiens
podaje się pâté de canard –
pasztet
z kaczych wątróbek. Pikardia znana jest także z kremu Chantilly, przyrządzanego z mleka, śmietany i cukru. Jego nazwa pochodzi od miasta
Chantilly
. Na deser można zjeść również
tartę
z
rabarbarem
.
Zobacz też