|
cukiernik
Głównym celem pracy cukiernika jest produkcja wszelkiego rodzaju
wyrobów cukierniczych, np. ciast, ciastek, lodów. Cukiernik odpowiada za właściwe przygotowanie półproduktów oraz dodatków do produkcji.
Zadania zawodowe:
-
ocena przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji
-
mieszanie surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabianie
-
przygotowywanie różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów
-
formowanie i wypiek lub smażenie, w zależności od rodzaju ciasta
-
przekładanie i nadziewanie różnymi masami, wykańczanie glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek
-
ocena organoleptyczną poszczególnych faz procesu technologicznego
-
zapobieganie powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek
-
regulowanie maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych
-
usuwanie drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą
-
ocenianie sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich
-
organizowanie i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych
-
prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji
-
utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie obowiązujących zasad bhp i ppoż.
|
Nauka kierunku w wybranym województwie: cukiernik DOLNOŚLĄSKIE cukiernik KUJAWSKO-POMORSKIE cukiernik LUBELSKIE cukiernik LUBUSKIE cukiernik ŁÓDZKIE cukiernik MAŁOPOLSKIE cukiernik MAZOWIECKIE cukiernik OPOLSKIE cukiernik PODKARPACKIE cukiernik PODLASKIE cukiernik POMORSKIE cukiernik ŚLĄSKIE cukiernik ŚWIĘTOKRZYSKIE cukiernik WARMIŃSKO-MAZURSKIE cukiernik WIELKOPOLSKIE cukiernik ZACHODNIOPOMORSKIE
|
|
|