kucharz
Kucharz sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Planuje i organizuje pracę w kuchni.
Zadania zawodowe:
-
obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw
-
pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych
-
zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych
-
ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi
-
obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)
-
gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt
-
wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych
-
posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń
-
wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych
-
sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet
-
przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe
-
utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy
-
przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego
-
stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej
Przedmioty zawodowe:
podstawy żywienia, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie zakładów gastronomicznych, bezpieczeństwo i higiena pracy, organizacja i ekonomika gastronomii, język obcy zawodowy, pracownia gastronomiczna, podstawy przedsiębiorczości. |