technik hodowca zwierząt
Zajmuje się hodowlą zwierząt (np. koni, psów, kotów, krów, owiec, trzody chlewnej, norek, nutrii, innych małych gryzoni itp.) na farmach oraz w schroniskach i laboratoriach zwierzęcych oraz w gospodarstwach indywidualnych. Wykonuje szeroki zakres prac w celu utrzymania zdrowia zwierząt oraz ich przydatności do celu, dla którego są hodowane – jak np. do doświadczeń medycznych lub w celu uboju (mięso, skóra). Poza pracą przy zwierzętach, zajmuje się również pomieszczeniami, w których się one znajdują a także wykonuje inne, związane z tym prace.
Zadania zawodowe
-
wybór rasy i typu użytkowego zwierząt gospodarskich
-
zapewnianie odpowiedniej ilości i jakości pasz oraz ich przechowywania i zadawania
-
zapewnianie właściwych warunków przebywania zwierząt w pomieszczeniach, dbanie o czystość pomieszczeń oraz usuwanie obornika
-
nadzorowanie właściwego do wieku użytkowania i żywienia zwierząt
-
znakowanie i kontrolowanie przyrostów
-
ocenianie kondycji zwierząt, ich zachowań i rozwoju, zgodnie ze standardami
-
utrzymywanie gotowości eksploatacyjnej urządzeń i sprzętów
-
rozdysponowywanie produktów chowu i hodowli (sztuk żywych, mleka, jaj, obornika itp.)
-
obliczanie efektów prowadzonego chowu czy hodowli
-
prowadzenie dokumentacji hodowlanej
-
przygotowywanie matek do porodu i odbiór potomstwa
-
przygotowywanie pomieszczeń dla młodych zwierząt i matek karmiących
-
uczestniczenie i pomoc w przeprowadzaniu doświadczeń, obserwacji pokazów itp., organizowanych przez specjalistów
|