|
Czerń PN
Czerń PNCzerń brylantowa PN | | Ogólne informacje | Nomenklatura systematyczna (
IUPAC
): | 4-acetamido-5-hydroksy-6-[7-sulfono-4(4-sulfonofenylazo)1-naftylazo]naftaleno-1,7-disulfonian tetrasodowy | Inne nazwy | E151,
C.I.
28440, czerń PN, czerń brylantowa BN, czerń BN,
ang.
Foof Black 1 | Wzór sumaryczny | C28H17N5Na4O14S4 |
SMILES
| CC(=O)NC1=C2C(=C(C=C1)S(=O)(=O)[O-])C=C(C(=NNC3=C4C=C(C=CC4=C(C=C3)N=NC5=CC=C(C=C5)S(=O)(=O)[O-])S(=O)(=O)[O-])C2=O)S(=O)(=O)[O-].[Na+].[Na+].[Na+].[Na+] |
Masa molowa
| 867,69
g
/
mol
| Wygląd | czarny lub niebieskofioletowy proszek | | Jeżeli nie podano inaczej, dane dotyczą
warunków standardowych (25 °C, 1000 hPa)
|
Czerń brylantowa PN (
E151
) −
organiczny
związek chemiczny
,
dwuazowy
barwnik spożywczy
, który rozpuszczony w wodzie daje granatowo-fioletowe zabarwienie. Znajduje zastosowanie w barwieniu niektórych wyrobów cukierniczych oraz napojów spirytusowych. Jest zakazany w
Stanach Zjednoczonych
.[2]
Dopuszczalne dzienne spożycie
wynosi 1-5
mg
/
kg
ciała.[1] Działanie niepożądaneNegatywnie wpływa na
nerki
. Może wywoływać
typowe dla barwników azowych działanie niepożądane
.[2] W
jelitach
, może być przekształcony przez
bakterie
do prawdopodobnie niebezpiecznych składników.[1] ZastosowanieW
przemyśle spożywczym
używana do barwienia ciast w proszku z
czarną porzeczką
,
jogurtów
(zwłaszcza pitnych),
ajerkoniaku
,
sosu brązowego
oraz
kawioru
. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Czerń PN":
Zakon Kaznodziejski
...
OUN-B
...
Hetmańszczyzna
...
Jajko w kulturze
...
Atmosfera ziemska
...
Giuseppe Garibaldi
...
Flaga Niemiec
...
Narodowodemokratyczna Partia Niemiec
...
Altamira
...
Wicca
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Czerń PN":
Teatr grecki (plansza 7)
...
056. Określenie rodzajnika (plansza 20)
...
|
|
|
|