Struktura kwasu hialuronowego
Kwas hialuronowy -
glikozoaminoglikan
(rodzaj
polisacharydu
), który występuje we wszystkich
organizmach
żywych i należy do najliczniejszej grupy związków mających identyczną budowę chemiczną tak u
bakterii
, jak i
człowieka
. Kwas hialuronowy jest
biopolimerem
, w którym występują naprzemiennie
mery
kwasu D-glukuronowego
i
N-acetylo-D-glukozaminy
połączone wiązaniami β-1,4- i β-1,3-
glikozydowymi
. Naturalnie występujący kwas hialurynowy posiada
masę cząsteczkową
od 102 do 104
k
Da
. W przeciwieństwie do innych glukozoaminoglikanów nie tworzy kowalencyjnego wiązania z
białkami
, nie może więc wchodzić w skład typowego
proteoglikanu
. Może natomiast stanowić oś, na której wiążą się inne proteoglikany tworząc wraz z nimi "agregat proteoglikanu".
Zastosowanie
Kwas hialuronowy to związek, który wiąże
wodę
w
naskórku
. Może on być bezpiecznie stosowany bez konieczności wykonywania testów
skóry
. W skórze ludzkiej kwas ten jest składnikiem macierzy międzykomórkowej
skóry właściwej
. W młodej skórze kwasu hialuronowego jest pod dostatkiem, co gwarantuje jej sprężystość i brak zmarszczek. Z wiekiem ilość kwasu maleje. W późniejszym czasie skóra człowieka się starzeje, traci zdolność wiązania wody i powstają zmarszczki. Jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać ok. 250 cząsteczek wody.
Żele
na bazie kwasu hialuronowego są stosowane do wypełnień ubytków w tkankach oraz służą do wypełnienia zmarszczek i powiększania ust oraz piersi. Ze względu na to, że kwas hialuronowy stopniowo wchłania się do organizmu, implanty na bazie żeli hialuronowych są nietrwałe, co powoduje, że zabiegi z ich użyciem trzeba powtarzać 2 do 3 razy w roku.
Kwas hialuronowy jest również składnikiem
filmu łzowego
, dlatego dużą popularnością cieszą się płyny do
soczewek kontaktowych
i
krople do oczu
zawierające sól tego kwasu (hialuronian sodu), łagodzące podrażnienia oka powstałe podczas noszenia soczewek kontaktowych i innych dolegliwości (np.
zespół suchego oka
)[1].
Do niedawna używano w kosmetyce kwasu hialuronowego pozyskiwanego z produktów naturalnych (grzebienie kogucie,
pępowina
). Obecnie coraz częściej uzyskiwany jest on
metodami biotechnologicznymi
.
Zobacz też
Przypisy
Linki zewnętrzne