Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

123456789101112131415161718192021
Lekcja: "Żywność i żywienie"

Obiad francuski - le déjeuner français

Premier acte: hors-d’ouvre
(przystawka)
Czy wiecie, że:
Francuzi przy obiedzie mogą spędzić całe dwie godziny. Jest to czas na miłe pogawędki, żarty i odprężenie (aby dobrze trawić).
Nikt nie powinien usiąść do stołu zanim pani domu nie da wyraźnego znaku. Nikt też nie może zacząć jeść zanim pani domu nie zacznie jeść ze swego talerza. Gospodyni lub kelner podaje na stół kolejne dania wtedy, kiedy widzi, że wszystko zostało zjedzone.
W restauracji do kolejnego dania podają kolejne talerze. W domach używa się jednego talerza, który wyciera się do sucha chlebem.
Głodni Polacy we Francji, nie znający różnicy w przebiegu posiłku zjadają zbyt dużo przystawek (ponieważ nie wiedzą co dostaną do jedzenia), a Francuzi zasiadając do suto zastawionego polskiego stołu nie wiedzą od czego zacząć. Stąd się wzięło mniemanie, że Polacy bardzo dużo jedzą...
Les hors-d'oeuvres sont des préparations destinés a commencer le repas. (Przystawki, to drobne dania, które rozpoczynają posiłek.) Ils comprennent: (Należą do nich:)
- les charcuteries – jambon, saucisson, rillettes, pâté, etc...
(mięso - szynka, kiełbasa, pasztety, itp.)
- les conserves de poissons et les fruits de mer – anchois, poissons salés, fumés, conservés... tel que anguille fumée, harengs, harengs-saurs, harengs marinés accompagnés de quartiers de citron et de beurre frais, saumon fumé, sardines etc...
(konserwy rybne i owoce morza - anchois, ryby solone, wędzone, konserwowane ... takie jak wędzony węgorz, śledź, śledzie marynowane podane z ćwiartkami cytryny i świeżym masłem, wędzony łosoś, sardynki, itp.)
- les oufs froids, les salades et les crudités des différents légumes
(jajka na zimno, sałatki i surówki z różnych warzyw)
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie