Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Rośliny użytkowe"

Charakterystyka szczegółowa roślin użytkowych


Funkcje lecznicze i przyprawowe
Jałowiec pospolity Składnik mieszanek ziołowych i przyprawa kuchenna. Ponadto stosowany w nadczynności tarczycy, artretyzmie, cukrzycy. Działanie bakteriobójcze, antyseptyczne, żółciopędne i moczopędne.
Lebiodka pospolita (oregano) Pospolita przyprawa kuchenna do pizzy, zup, zapiekanek, mięs, sałatek. Napar z oregano pobudza apetyt, poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie.
Muszkatołowiec korzenny Nasiona muszkatołowca (gałka muszkatołowa) używane są jako przyprawa przy wypieku pierników oraz dodatek do rosołów, białych sosów, pasztetów i mięs.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie