Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Geografia » Liceum - lekcje

12345678910111213
Lekcja: "211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski"
Nasiona soczewicy jadalnej
Kształtowanie się szaty roślinnej Polski

Historyczne zmiany roślinności Polski

W neolicie (2500 – 1700 r. p.n.e.) na ziemiach polskich uprawiano prymitywne gatunki pszenic: samopszę, orkisz, płaskurkę oraz jęczmień. W epoce brązu pszenicę wyparło proso. Później powszechne stało się żyto i owies a także rośliny strączkowe: groch, bób, soczewica. Włókno i olej dostarczały rzepak i len. W celach konsumpcyjnych zbierano dziko rosnące rośliny (szczaw, barszcz, różnego rodzaju jagody, orzechy, grzyby).

W okresie średniowiecza dominowała uprawa prosa. Sadzono drzewa owocowe przede wszystkim jabłonie i śliwy. Kontakty z Włochami (królowa Bona) w czasach odrodzenia przyczyniły się do pojawienia się na polskich polach i w jadłospisach jarzyny (kalarepa, kapusta włoska, kalafior, seler, por, sałata i szparagi).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie