Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1234567891011121314
Lekcja: "007. Przegląd i znaczenie grzybów"
Workowce

Wysuszone drożdże spożywcze


Do workowców należy wiele grzybów mających duże znaczenie ekologiczne i gospodarcze. Drożdże, oddychając beztlenowo, przeprowadzają fermentację alkoholową. Z tego powodu są wykorzystywane do produkcji wina oraz octu winnego, ale też do wypieku ciast i chleba (uboczny produkt fermentacji – dwutlenek węgla spulchnia ciasto). Drożdże są też wartościowym źródłem witaminy B.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie