Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2122
Lekcja: "106. Oddychanie komórkowe oraz przemiany lipidów i aminokwasów"
Fermentacja mleczanowa
Symbol kwasu mlekowego
w dodatkach do żywności
Nakłady energii podczas glikolizy dostarczają zysk w postaci energii. Wydajność energetyczna glikolizy mówi, że w ATP można zgromadzić ok. 2% energii swobodnej wiązań glukozy. Produktem glikolizy są także dwie cząsteczki NADH i pirogronianu. Pirogronian nie może być dalej utleniany w warunkach beztlenowych. W mięśniach człowieka możliwa jest redukcja pirogronianu do mleczanu, dzięki czemu możliwe jest dalsze przeprowadzanie glikolizy, i to bez jej straty. Fermentacja mleczanowa jest to proces przekształcania glukozy w kwas mlekowy. Fermentacja alkoholowa jest procesem przeobrażającym glukozę w pirogronian, który następnie przeistacza się w alkohol etylowy. Taką fermentację przeprowadzają niektóre mikroorganizmy (np. drożdże winne).
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie