Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...6789101112131415161718192021222324
Lekcja: "109. Budowa i czynności układu pokarmowego człowieka"
Enzymy trawienne
Dwunastnica (kolor niebieski)
Proteazy uczestniczą przy trawieniu białek i rozkładają wiązania peptydowe między aminokwasami. Białka są trawione dopiero w żołądku przez pepsynogen (nieczynny enzym), który jest wydzielany przez komórki gruczołowe. Niskie pH żołądka jest przyczyną powstawania kwasu solnego, który zamienia pepsynogen w pepsynę (substancja czynna) powodującą rozkładanie białka na krótsze łańcuchy polipeptydowe. Trypsyna i chymotrypsyna są enzymami trawiennymi jelita cienkiego, które rozkładają cząsteczki polipeptydów do dipeptydów i tripeptyd. Enzymy te wydziela trzustka, skąd dostają się do dwunastnicy w postaciach nieczynnych: trypsynogenu i chymotrypsynogenu. Tam enzym enterokinaza przekształca trypsynogen w trypsynę, która oddziałuje na chymotrypsynogen, co z kolei czyni go chymotrypsyną.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie