Z powodu obecności wolnej pary elektronowej na atomie azotu, aminy wykazują
charakter zasadowy.
W porównaniu z amoniakiem aminy alifatyczne mają silniejszy charakter zasadowy (efekt silniejszego odpychania elektronów przez grupy alkilowe), natomiast aminy aromatyczne słabszy (sprzężenie wolnej pary elektronowej z at. azotu z elektronami pierścienia) W przypadku amin alifatycznych im wyższa rzędowość tym większa zasadowość.
RNH2 + H2O ↔ RNH3+ + OH-
Aminy reagują z wodą uwalniając jony OH
- (co także jest skutkiem wolnej pary elektronowej na atomie azotu).
R - NH2 + H2O ↔ RNH3+ + OH-
Zasadowość - wykazują silniejsze właściwości zasadowe niż amoniak. Aminy aromatyczne charakteryzują się słabymi własnościami zasadowymi, które spadają w miarę wzrostu rzędowości.
Reagują z kwasami
CH3 - NH2 + HCL ↔ CH3NH3+Cl-
Po dodaniu na przykład zasady ponownie powstaje amina.
CH3NH3+Cl- + NaOH ---► CH3 - NH2 + NaCl + H2O