Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

1...567891011121314151617181920212223
Lekcja: "Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych"
Trawienie białek

Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku, gdzie komórki gruczołów błony śluzowej żołądka wydzielają nieczynny enzym – pepsynogen. W obecności kwasu solnego (1) - (przyczyna niskiego pH żołądka) pepsynogen przekształca się w postać czynną – pepsynę, która rozbija białka (2) na krótsze łańcuchy polipeptydowe (3). W soku żołądkowym występuje również enzym o nazwie podpuszczka - renina, która ścina kazeinę, białko mleka.
A -aminokwas
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie