Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Chemia » Liceum - lekcje

1...6789101112131415161718192021222324
Lekcja: "Węglowodany (cukry) - część 3"
Disacharydy – maltoza, celobioza, laktoza

Laktoza – disacharyd, zwany też cukrem mlekowym, ze względu na występowanie w mleku ludzkim i krowim. Stosowana we wszelkiego rodzaju sztucznych odżywkach dla niemowląt. Również ma właściwości redukujące i jest 1,4’-β-glikozydem. W przeciwieństwie do maltozy i celobiozy jej cząsteczki składają się z dwóch różnych monosacharydów: D-glukozy i D-galaktozy.

Laktoza, 1,4’-β-glikozyd
4-O-(β-D-galaktopiranozylo)-β-D-glukopiranoza
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie