Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Chemia » Liceum - lekcje

1...6789101112131415161718192021222324
Lekcja: "Węglowodany (cukry) - część 3"
Polisacharydy – skrobia, celuloza



Polisacharydy inaczej zwane są wielocukrami, są to tzw. związki wielkocząsteczkowe utworzone z kilkuset do kilku tysięcy połączonych ze sobą wiązaniami glikozydowymi pierścieni glukopiranozowych.

Skrobia – występuje głównie w nasionach i bulwach roślin, służy jako materiał zapasowy. Jest głównym składnikiem mąki czyli obecna jest w pieczywie, makaronach itd. Również w ziemniakach, ziarnach ryżu i kukurydzy. Spotykamy się z dwoma rodzajami skrobi:
  • Amyloza – 300 – 400 cząsteczek połączonych w długie nie rozgałęzione łańcuchy. Wiązanie glikozydowe jest takie samo jak w cząsteczkach maltozy
  • Amylopektyna – od kilku to kilkudziesięciu tysięcy cząsteczek połączonych w długie rozgałęzione łańcuchy dzięki wiązaniom α C1-C2’ i α C1-C6’
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie