|
Aktualna kategoria:
Nauka » Chemia » Liceum - lekcje
| 1 | | | ... | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | | | 20 | | | 21 | | | 22 | | | 23 | | | 24 | |
Lekcja: "Węglowodany (cukry) - część 3"
|
|
|
Polisacharydy – skrobia, celuloza
|
amylopektyna
|
Właściwości skrobi
Fizyczne:
- bezpostaciowa substancja stała
- biała
- bez smaku, bez zapachu
- nie rozpuszczalna w zimnej wodzie
- w gorącej wodzie tworzy roztwór koloidalny (kleik skrobiowy), który zżelowuje się po schłodzeniu
Dzięki tym właściwościom skrobię wykorzystuje się do produkcji kisieli i budyniów.
amyloza
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|