Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Chemia » Liceum - lekcje

1...6789101112131415161718192021222324
Lekcja: "Węglowodany (cukry) - część 3"
Polisacharydy – skrobia, celuloza

Właściwości skrobi:
Chemiczne:
  • brak właściwości redukujących (próba Trommera negatywna)
  • po ogrzaniu z mocnymi kwasem ulega hydrolizie do glukozy (właściwość wykorzystywana do produkcji sztucznego miodu i syropów cukierniczych)
  • hydroliza zachodzi również pod wpływem enzymów np. ptialiny zawartej w ślinie (stąd możliwe jest trawienie przez organizmy zwierzęce)
  • reakcja charakterystyczna, skrobia zabarwia się na ciemnogranatowo pod wpływem roztworu jodu.


Reakcja hydrolizy w środowisku kwaśnym
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie