|
Aktualna kategoria:
Nauka » Chemia » Liceum - lekcje
| 1 | | | ... | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | | | 20 | | | 21 | | | 22 | | | 23 | | | 24 | |
Lekcja: "Węglowodany (cukry) - część 3"
|
|
|
Polisacharydy – skrobia, celuloza
Właściwości skrobi:
Chemiczne:
- brak właściwości redukujących (próba Trommera negatywna)
- po ogrzaniu z mocnymi kwasem ulega hydrolizie do glukozy
(właściwość wykorzystywana do produkcji sztucznego miodu i syropów cukierniczych)
- hydroliza zachodzi również pod wpływem enzymów np. ptialiny zawartej w ślinie
(stąd możliwe jest trawienie przez organizmy zwierzęce)
- reakcja charakterystyczna, skrobia zabarwia się na ciemnogranatowo pod wpływem roztworu jodu.
Reakcja hydrolizy w środowisku kwaśnym
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|