|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | |
Lekcja: "Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę"
|
|
|
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Nazwa |
Znaczenie dla organizmu |
Objawy niedoboru |
Źródło |
Uwagi |
Witamina B1 (tiamina) |
Jest elementem enzymów utleniających węglowodany oraz aminokwasy.
|
Choroba beri-beri (bóle rąk i nóg, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia).
|
Wątroba, mięso, drożdże, ziarna zbóż.
|
Niedobór pospolity u akoholików.
|
Witamina B2 (ryboflawina)
|
Wchodzi w skład enzymów czynnych w procesie oddychania komórkowego.
|
Stany zapalne skóry, pękanie kącików jamy ustnej, obniżenia sprawności umysłowej.
|
Sery, mleko, jaja, zielone warzywa liściowe.
|
- |
Witamina PP (niacyna) |
Składnik enzymów ważnych w procesie oddychania. |
Pelagra (stany zapalne skóry, biegunka, zaburzenia psychiczne). |
Sery, mleko, jaja, zielone warzywa liściowe. |
Syntetyzowana przez mikroflorę przewodu pokrmowego. |
Witamina B6 (pirydoksyna)
|
Reguluje przemiany aminokwasów.
|
Stany zapalne skóry, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego.
|
Wątroba, mięso, ziarna zbóż, rośliny strączkowe.
|
- |
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|