Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

12345678910111213141516171819
Lekcja: "Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę"
Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Nazwa
Znaczenie dla organizmu
Objawy niedoboru
Źródło
Uwagi
Witamina B1 (tiamina) Jest elementem enzymów utleniających węglowodany oraz aminokwasy. Choroba beri-beri (bóle rąk i nóg, drżenie i osłabienie mięśni, niewydolność układu krążenia). Wątroba, mięso, drożdże, ziarna zbóż. Niedobór pospolity u akoholików.
Witamina B2 (ryboflawina) Wchodzi w skład enzymów czynnych w procesie oddychania komórkowego. Stany zapalne skóry, pękanie kącików jamy ustnej, obniżenia sprawności umysłowej. Sery, mleko, jaja, zielone warzywa liściowe.
-
Witamina PP (niacyna) Składnik enzymów ważnych w procesie oddychania. Pelagra (stany zapalne skóry, biegunka, zaburzenia psychiczne). Sery, mleko, jaja, zielone warzywa liściowe. Syntetyzowana przez mikroflorę przewodu pokrmowego.
Witamina B6 (pirydoksyna) Reguluje przemiany aminokwasów. Stany zapalne skóry, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego. Wątroba, mięso, ziarna zbóż, rośliny strączkowe.
-
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie