Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Rośliny użytkowe"

Charakterystyka szczegółowa roślin użytkowych


Funkcje lecznicze i przyprawowe
Macierzanka tymianek Zioło przyprawowe o silnym smaku i aromacie. Stosowana jako przyprawa do tłustych potraw. Ma silne działanie antyseptyczne i konserwujące (konserwacja okazów anatomicznych).
Goździkowiec korzenny Szerokie zastosowanie jako przyprawa do potraw, szczególnie w przemyśle cukrowniczym, a ponadto w przemyśle perfumeryjnym i w medycynie jako środek przeciw komarom.
Pieprz Powszechnie stosowany jako przyprawa do mięs, sosów, rosołów, zup, sałatek. Jego dodatek do potraw poprawia trawienie i działa moczopędnie.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie