Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 24 25
Lekcja: "Higiena i choroby układu pokarmowego"
Higiena przygotowywania i spożywania posiłków
Aby uniknąć zatruć i wielu innych chorób związanych z układem pokarmowym należy przestrzegać zasad higieny:
myć ręce przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków
myć owoce i warzywa spożywane na surowo
sprawdzać datę ważności na opakowaniach produktów żywnościowych; nie spożywać produktów przeterminowanych
surowe mięso i jaja przechowywać z daleka od innych produktów spożywczych
nie używać produktów z nieszczelnych opakowań
zjadać potrawy zaraz po ich przygotowaniu; nie przechowywać zbyt długo w lodówce
nie smażyć produktów kilkakrotnie na tym samym tłuszczu
produkty spożywcze przechowywać w odpowiednich temperaturach
Pobierz lekcję
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: