Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2425
Lekcja: "Higiena i choroby układu pokarmowego"
Higiena przygotowywania i spożywania posiłków


Aby uniknąć zatruć i wielu innych chorób związanych z układem pokarmowym należy przestrzegać zasad higieny:
  • myć ręce przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków

  • myć owoce i warzywa spożywane na surowo

  • sprawdzać datę ważności na opakowaniach produktów żywnościowych; nie spożywać produktów przeterminowanych

  • surowe mięso i jaja przechowywać z daleka od innych produktów spożywczych

  • nie używać produktów z nieszczelnych opakowań

  • zjadać potrawy zaraz po ich przygotowaniu; nie przechowywać zbyt długo w lodówce

  • nie smażyć produktów kilkakrotnie na tym samym tłuszczu

  • produkty spożywcze przechowywać w odpowiednich temperaturach

<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie