|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | ... | | | 24 | | | 25 | |
Lekcja: "Higiena i choroby układu pokarmowego"
|
|
|
Zawartość składników odżywczych w pokarmach |
Zawartość białka w 100g produktu |
Ser żółty |
28,1 |
Ser twarogowy chudy |
21,2 |
Kura |
18,0 |
Wolowina |
17,5 |
Karp |
16,0 |
Jaja |
12,8 |
Mleko |
3,0 |
Masło |
0,6 |
Groch |
23,8 |
Orzechy laskowe |
14,4 |
Mąka |
13,0 |
Kasza gryczana |
12,5 |
Chleb razowy |
7,2 |
Ziemniaki |
1,7 |
|
Zawartość węglowodanów w 100g produktu |
Cukier |
100 |
Słodycze |
50-90 |
Miód |
84 |
Owoce |
10-15 |
Marchew |
8,7 |
Mąka |
75-79 |
Mleko |
5 |
Makaron |
72-76 |
Kasza jęczmienna |
73 |
Fasola |
61 |
Chleb |
49-53 |
|
Zawartość tłuszczów w 100g produktu |
Smalec |
100 |
Masło |
82 |
Boczek |
52 |
Wieprzowina |
45 |
Kura |
25 |
Śmietana |
18 |
Olej |
100 |
Margaryna |
82 |
Orzechy laskowe |
65 |
Czekolada |
33 |
|
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|