Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2627
Lekcja: "Składniki odżywcze i ich rola"




  • pełnowartościowe – białka pochodzenia zwierzęcego zawierające wszystkie rodzaje aminokwasów potrzebnych do budowy białek naszego organizmu

  • niepełnowartościowe – białka pochodzenia roślinnego (rośliny strączkowe) zawierające niepełny zestaw aminokwasów


Białka stanowią około 20 % masy dorosłego człowieka. Zapotrzebowanie na białko zależy od wieku, stanu zdrowia, masy ciała, wykonywanej pracy. Najbardziej wrażliwe na niedobór białka są dzieci i kobiety w ciąży.
Niedobór białka może wywołać zahamowanie wzrostu i zmniejszenie odporności na choroby zakaźne.

Grupa ludności

Dobowe zapotrzebowanie na białko [g/kg masy ciała]

Dzieci

2,0 - 3,5

Młodzież

1,5 - 2,0

Dorośli

1,0

Kobiety w ciąży

1,5


<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie