Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Historia » Gimnazjum - lekcje

1234567891011
Lekcja: "125. Polska w drugiej połowie XVIII w."
Polska w drugiej połowie XVIII w. Zmiany życia codziennego.
Postęp gospodarczy w drugiej połowie XVIII w. wpłynął na polepszenie warunków życia, które odczuły najbardziej zamożne grupy ówczesnego społeczeństwa. W jadłospisie pojawiła się lekko strawna kuchnia francuska. Jedzono wiele nowych warzyw, np. szparagi, fasolkę szparagową, brukselki i pomidory. Miód pity masowo w XVII w. uznano za staroświecki. Coraz bardziej popularne stawały się wina francuskie, które wyparły wcześniej pite wina węgierskie. Spożywano dużo kawy, gdyż herbata nie była tak powszechna, nie licząc dworu królewskiego.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie