Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Liceum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Budowa komórki eukariotycznej - część VII - system wakuolarny"

Składniki soku komórkowego

Ze związków organicznych na pierwszym miejscu należy wymienić kwasy organiczne, takie jak:

  • szczawiowy – w komórkach szczawiu
  • jabłkowy – w komórkach owoców: jabłoni, jarzębiny, maliny
  • winowy – w komórkach owoców winorośli, morwy, pomidora
  • cytrynowy – w komórkach owoców cytryny, porzeczki, truskawki
  • bursztynowy – w komórkach owoców truskawki, porzeczki.

Kwasy te mogą występować w postaci wolnej lub w połączeniu z nieorganicznymi kationami jako sole. Wolne kwasy organiczne nadają kwaśny smak niektórym tkankom (np. w owocach).

W soku komórkowym występują też cukry rozpuszczalne, które w większej ilości nadają tkankom smak słodki, np. u buraka cukrowego.

<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie