Zestaw: "R03 - Prowadzenie produkcji rolniczej 2016 styczeń"
0. Występowanie opadów deszczu i wysokiej temperatury w okresie dojrzałości pełnej zbóż prowadzi do większej podatności na porażenie roślin przez choroby lepszego wykształcenia się części użytkowej rośliny zmniejszenia ilości suchej masy w roślinie porastania ziarna w kłosach
1. Optymalny odczyn gleby do uprawy pomidorów i ziemniaków wczesnych wynosi powyżej 7,2 pH 6,5-7,0 pH 5,0-6,5 pH poniżej 4,5 pH
2. Środki ochrony roślin należy przechowywać
w dowolnej temperaturze, w nieuszkodzonych opakowaniach z etykietą, w wydzielonym, oznakowanym i zamykanym pomieszczeniu bez dostępu osób obcych w dodatniej temperaturze, w nieuszkodzonych opakowaniach z etykietą, w wydzielonym, oznakowanym i zamykanym pomieszczeniu bez dostępu osób obcych w dodatniej temperaturze, w nieuszkodzonych opakowaniach z etykietą, w wydzielonym pomieszczeniu inwentarskim, bez dostępu osób obcych w dodatniej temperaturze, w szczelnych słoikach, w wydzielonym oznakowanym i zamykanym pomieszczeniu bez dostępu osób obcych
3. Rolnik, który zamierza prowadzić sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojego gospodarstwa przeznaczonych dla konsumentów końcowych poza obszarem powiatu, powinien o tym poinformować właściwy urząd skarbowy, w terminie 7 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży właściwy urząd skarbowy, w terminie 14 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży właściwego Powiatowego Inspektora Pracy, w terminie 14 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii, w terminie 7 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży
4. Największy stosunek powierzchni oszklonej okien do powierzchni podłogi powinien być w stajniach dla klaczy ze źrebiętami kurnikach owczarniach oborach dla krów mlecznych
5. W oborowo-pastwiskowym systemie utrzymania bydła korekcję racic wykonuje się dwa razy w roku, przed i po sezonie pastwiskowym raz w roku, na dwa miesiące przed wyjściem krów na pastwisko raz w roku, po zakończeniu sezonu pastwiskowego co trzy miesiące (cztery razy w roku)
6. Technologiczne dojrzewanie bulw ziemniaków przygotowanych do długotrwałego przechowywania powinno się odbywać dłużej niż 2 tygodnie w temperaturze 15°C dłużej niż 3 tygodnie w temperaturze 5°C krócej niż 3 tygodnie w temperaturze 5°C krócej niż 2 tygodnie w temperaturze 15°C
7. Optymalnym terminem stosowania obornika na użytkach zielonych jest późna jesień początek lata wczesna jesień wczesna wiosna
8. Cechy przechowywania ziemniaków w tradycyjnych kopcach to trudność w utrzymaniu właściwej wilgotności i temperatury oraz nieograniczona możliwość kontroli brak możliwości pobierania bulw podczas mrozów oraz wysoki koszt ich przechowywania brak możliwości wybierania bulw podczas mrozów oraz ograniczona kontrola warunków przechowywania brak możliwości pobierania bulw podczas mrozów, ich gnicie oraz nieograniczona możliwość kontroli
9. Typem użytkowym mięsnym bydła jest rasa jersey czerwono-biała charolaise czarno-biała
10. Materiał siewny bazowy przeznaczony jest do produkcji materiału siewnego kategorii standard elitarny handlowy kwalifikowany
11. Wymagania pokarmowe rośliny wynoszą 60 kg P2O5 na 1 ha. 40 kg tego składnika rośliny pobierają z gleby. Ile fosforu należy wysiać na 1 ha, jeśli stopień jego wykorzystania wynosi 40%? 20 kg 30 kg 40 kg 50 kg
12. Uszkodzone skarpy rowów melioracyjnych należy umacniać faszyną, darnią lub brukiem obsadzać drzewami i krzewami wysypać grubym żwirem przeznaczyć na drogę do przepędu zwierząt
13. Zmiany chorobowe na racicach i ryju świń, są objawami
różycy dyzenterii pryszczycy streptokokozy
14. Którego z narzędzi należy użyć do pielęgnacji pastwisk?
D A B C
15. Rysunek przedstawia schemat budowy przewodu pokarmowego kury. Cyframi oznaczono:
16. Którą z metod przy zwalczaniu organizmów szkodliwych, należy zastosować po przekroczeniu progów ekonomicznej szkodliwości? Biologiczną Agrotechniczną Fizyczną Chemiczną
17. Orkę siewną pod żyto należy wykonać 2-3 tygodnie przed siewem pługiem z odkładnicą kulturalną 3 tygodnie przed siewem pługiem podorywkowym bezpośrednio przed siewem pługiem podorywkowym bezpośrednio przed siewem pługiem z odkładnicą śrubową
18. W gospodarstwach ekologicznych okres karmienia cieląt mlekiem krowim wynosi co najmniej dwa miesiące trzy miesiące jeden miesiąc sześć miesięcy
19. Na glebach lekkich, w celu poprawienia ich właściwości, należy stosować maszyny aktywne przy uprawie intensywne nawożenie azotem częste nawożenie organiczne zmianowanie przemienne
20. Surowce stosowane w gospodarstwie do produkcji mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej, dla których minął termin przydatności, należy użyć przy sporządzaniu kiszonki wysypać na kompostownik oddać do utylizacji przeznaczyć do skarmiania bydła
21. Orkę siewną tzw. „razówkę” wykonuje się pługiem wyposażonym w przedpłużki w listwy dokładające w pogłębiacze w krój tarczowy
22. Mączka rybna stosowana w żywieniu tuczników zmniejsza dzienne przyrosty wydłuża okres tuczu obniża wartość smakową i zapachową mięsa zwiększa niedobory aminokwasów egzogennych
23. Wskaż poidło przeznaczone do pojenia trzody chlewnej
A B C D
24. Przedstawiony na zdjęciu szkodnik magazynowy to
25. Przedstawione na zdjęciu objawy chorobowe, występujące na bulwach ziemniaków, to
zaraza ziemniaczana rak ziemniaka rizoktonioza ziemniaka czarna nóżka
26. W celu oddzielenia pośladu pszenicy (ziarna o grubości mniejszej niż 2 mm) należy poddać ją sortowaniu na sitach o otworach prostokątnych sortowaniu na sitach o otworach okrągłych czyszczeniu w strumieniu powietrza czyszczeniu w cyklonie osadczym
27. Spośród zbóż jarych najwyższe wymagania wodne ma kukurydza gryka owies proso
28. Miejsce w płodozmianie po roślinach motylkowych powinno być przeznaczone pod uprawę roślin o najwyższym zapotrzebowaniu na fosfor i potas wymagających gleb o odczynie zasadowym o najwyższym zapotrzebowaniu na azot wymagających głębokiej warstwy uprawnej
29. Wpisu do księgi rejestracji zwierząt dokonuje się 10 dni od dnia przeprowadzenia kontroli w przypadku bydła i 14 dni w przypadku pozostałych grup zwierząt bezpośrednio przed zaistnieniem zdarzenia objętego obowiązkiem wpisu, nie wcześniej jednak niż 3 dni 7 dni od dnia przeprowadzenia kontroli w przypadku bydła i 10 dni w przypadku pozostałych grup zwierząt bezpośrednio po zaistnieniu zdarzenia objętego obowiązkiem wpisu, nie później jednak niż w terminie 7 dni
30. Surowe mleko krowie przeznaczone do produkcji mleka pitnego, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych i śmietany nie może w 1 ml zawierać więcej komórek somatycznych niż 400 000 300 000 200 000 100 000
31. Roślinami, które w zmianowaniu zostawiają dobre stanowisko dla roślin następczych oraz mają duże wymagania agrotechniczne, są pastewne jednoroczne okopowe zboża jare zboża ozime
32. Do prac pielęgnacyjnych w uprawach międzyrzędowych najlepiej użyć ciągnika o małym prześwicie i niezmiennym rozstawie kół dużym prześwicie i niezmiennym rozstawie kół dużym prześwicie i zmiennym rozstawie kół małym prześwicie i zmiennym rozstawie kół
33. W płodozmianach przeciwerozyjnych powinny przeważać rośliny motylkowe wieloletnie rośliny okopowe i przemysłowe zboża ozime zboża jare
34. Co oznaczają piktogramy przedstawione na rysunku?
Niebezpieczeństwo zgniecenia - zachowaj bezpieczną odległość Ostrożnie, urządzenie w ruchu - zachowaj bezpieczną odległość Pracuj tylko w pozycji wyprostowanej i zachowaj odległość Zabezpiecz maszynę przed wejściem pod jej elementy
35. Trawienie chemiczne w żołądku przeżuwaczy odbywa się głównie w trawieńcu w czepcu w księgach w żwaczu
36. Wszystkożerność oraz wysoka rozrodczość jest cechą gatunkową świń kóz owiec bydła
37. Ścieżki technologiczne w ekologicznej uprawie pszenicy stosuje się w celu wykonania oprysków przeciwko chwastom dwuliściennym rozmnażania rzadkich gatunków ptaków wjazdu agregatu przy nawożeniu pogłównym lustracji plantacji i usuwania uciążliwych chwastów
38. Zastosowanie folii do owijania balotów z podsuszonej zielonki ma na celu przede wszystkim obniżenie kosztów zakiszania stworzenie warunków beztlenowych zakiszania zabezpieczenie przed dostępem światła dobre ugniecenie zielonki
39. Na obniżenie zawartości białka w mleku wpływa zmniejszenie w dawce ilości pasz treściwych zwiększenie w dawce ilości pasz treściwych zmniejszenie udziału w dawce pasz objętościowych zastąpienie dawki siana sianokiszonką