Zestaw: "T06 - Sporządzanie potraw i napojów 2017 czerwiec"
0. Koncentratem mlecznym jest kefir maślanka mleko instant mleko zsiadłe
1. Głównymi surowcami do sporządzania ciasta biszkoptowego są: mleko, cukier, masło jaja, mleko, cukier mąka, jaja, cukier mąka, jaja, margaryna
2. Mieszadło robota wieloczynnościowego przedstawione na rysunku należy wykorzystać do sporządzania ciasta
francuskiego drożdżowego pierogowego biszkoptowego
3. W magazynie wyposażonym w umywalkę do rąk, stół ze zlewem, chłodziarkę i urządzenie do naświetlania promieniami UV należy przechowywać mięsa mleko ryby jaja
4. Który owoc zawiera najwięcej witaminy C w 100 g? Czereśnia Cytryna Czarna jagoda Czarna porzeczka
5. W warunkach chłodniczych należy przechowywać śledzie solone olej rzepakowy ogórki kiszone ser twarogowy
6. Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, należy sporządzić
befsztyki szaszłyki bryzole kotlety
7. W klasycznym sposobie wykonania sałatki caprese, oprócz pomidorów, należy wykorzystać ser camembert mozzarella brie parmezan
8. Do grupy ryb słodkowodnych hodowanych w stawach zalicza się sandacza tuńczyka turbota dorsza
9. Najdłuższym elementem rozbioru tuszy wieprzowej w części grzbietowej jest schab szynka karkówka biodrówka
10. Potrawą smażoną z mięsa jest terrina szaszłyk galantyna carpaccio
11. Soczewicę przedstawiono na rysunku
A B C D
12. Przedstawioną na rysunku patelnię należy używać do smażenia
Salamander Piec do pizzy Naświetlacz do jaj Blikser
22. Na którym rysunku w naczyniu z wodą znajduje się jajo najświeższe?
A B C D
23. Postępując zgodnie z zamieszczonym opisem, tuszkę
spina się jedną nitką formuje się w kieszeń spina się dwiema nitkami formuje się sposobem angielskim
24. Którą tarczę należy wykorzystać do szatkowania kapusty?
B A D C
25. Na rysunku przedstawiono dojrzały owoc
figi kiwi papai marakui
26. Ile lodów i śmietanki należy przygotować do sporządzenia 5 porcji deseru, jeżeli do sporządzenia 1 porcji deseru zużywa się 80 g lodów waniliowych i 40 g bitej śmietanki? 0,40 kg lodów waniliowych i 0,20 kg bitej śmietanki 0,04 kg lodów waniliowych i 0,02 kg bitej śmietanki 0,04 kg lodów waniliowych i 0,02 kg bitej śmietanki 0,04 kg lodów waniliowych i 0,20 kg bitej śmietanki
27. Czynność zbijania ciasta wykonuje się podczas produkcji faworków eklerków pączków napoleonek
31. Wskazany strzałką na rysunku element szybkowaru służy do
regulowania ilości pary odprowadzania wody mierzenia temperatury blokowania pokrywy
32. Który składnik mąki powoduje zagęszczanie potraw? Skrobia Tłuszcz Błonnik Białko
33. Mleko utrwalone metodą UHT charakteryzuje się możliwością jego spożycia bez uprzedniego gotowania znacznie zwiększoną zawartością bakterii kwasu mlekowego zwiększoną zawartością witaminy C zachowaniem cech mleka surowego
34. Akryloamidy występują w żywności surowej gotowanej smażonej marynowanej
35. W magazynach o najniższej wilgotności należy przechowywać kasze i makarony mięso i drób ryby i ziemniaki owoce i warzywa
36. Urządzeniem przedstawionym na rysunku jest
wyciskarka do owoców mikser zanurzeniowy malakser blender
37. Leczo to potrawa gotowana duszona smażona pieczona
38. W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
lanych półfrancuskich francuskich kładzionych
39. Warzywo przedstawione na rysunku należy zaliczyć do grupy