Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
Zestaw: "T15 - Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2013 październik"
0. Nadmierna ilość cholesterolu w pożywieniu powoduje
nadmierne obciążenie pracy nerek i wątroby
skłonności do owrzodzeń
obniżenie zachorowalności na chorobę niedokrwienną serca
zwiększenie zachorowalności na chorobę wieńcową - miażdżycę
1. Do sporządzenia pierogów leniwych, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy zaplanować:
mąkę pszenną, masło, jaja
mąkę ziemniaczaną, jaja, sól
mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jaja
mąkę pszenną, ser twarogowy, jaja
2. Temperatura podawanej klientowi zupy gorącej powinna wynosić nie mniej niż
55°C
45 °C
65 °C
75 °C
3. Ile opakowań galaretki należy użyć do sporządzenia 150 porcji deseru, jeżeli z jednego opakowania galaretki otrzyma się 5 porcji tego deseru?
30 sztuk
50 sztuk
40 sztuk
20 sztuk
4. Oblicz cenę jednostkową netto jednego kieliszka alkoholu o pojemności 50 ml, jeżeli cena 1 l alkoholu wynosi 40 zł, a marża gastronomiczna 100%
6 zł
8 zł
2 zł
4 zł
5. Którą zupę należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?

Pomidorową z ryżem
Krem z kurczaka
Barszcz ukraiński
Rosół z makaronem
6. Które środki spożywcze należy zaliczyć do trwałych?
Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
Cukier puder, kawa zbożowa, melon
7. Oblicz, którą kwotę musi dopłacić klient za przyjęcie okolicznościowe dla 100 osób, jeżeli wpłacił zaliczkę w wysokości 1200 zł

11800 zł
13000 zł
3250 zł
4450 zł
8. Do serwowania wody należy użyć
pokala
stopki
kufla
gobletu
9. Do nakrycia stołów na przyjęcie zasiadane oprócz obrusów należy użyć:
molton, skirting
skirting, napperon
molton, serwetki płócienne
skirting, serwetki płócienne
10. Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%

120 zł
240 zł
480 zł
360 zł
11. W usługach cateringowych do ekspedycji potraw należy stosować
podgrzewacze stołowe, warniki do wody
kociołki stołowe, zmywarki do naczyń
szafy chłodnicze, szafy przelotowe
patelnie elektryczne, szafy grzejne
12. Do serwowania potraw z ryb w obecności gościa, należy zastosować nóż do
filetowania
tranżerowania
garnirowania
trybowania
13. Który zestaw obiadowy zaplanowany jest zgodnie z zasadami planowania żywienia?
Zupa jarzynowa, pulpety w sosie koperkowym, kluski kładzione, surówka z marchwi
Zupa pomidorowa z ryżem, risotto z warzywami i mięsem, surówka z pomidorów
Krupnik, zrazy wołowe z kaszą gryczaną, surówka z ogórka kiszonego
Rosół drobiowy, kotlet de volaille, ziemniaki, marchew oprószana
14. W układzie pokarmowym trawienie białek do aminokwasów rozpoczyna się
w przełyku
w wątrobie
w trzustce
w żołądku
15. Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym

45,5 g
35,5 g
30,5 g
40,5 g
16. Oblicz, ile gramów błonnika pokarmowego zawiera jedna porcja 0,3 kg zupy fasolowej, jeżeli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika
0,7 g
7,2 g
12,7 g
17,2 g
17. Która karta menu obowiązuje w zakładzie gastronomicznym co najmniej przez miesiąc?
Specjalna
Standardowa
Okolicznościowa
Dnia
18. Który zestaw potraw należy zalecić w żywieniu dietetycznym?
Zupa krem z soczewicy, gołąbki z mięsem i ryżem, ziemniaki, mizeria, pączki
Bulion wołowy, pulpety cielęce, ziemniaki, marchewka glazurowana, sorbet
Zupa pieczarkowa, ryba smażona, frytki, surówka z kapusty kiszonej, lody
Zupa pomidorowa z ryżem, kotlet schabowy, ziemniaki, surówka warzywna, gofry
19. Bogatym źródłem białka roślinnego o najwyższej wartości biologicznej po spożyciu są
przetwory zbożowe
warzywa korzeniowe
warzywa strączkowe
przetwory owocowe
20. Osoba, której organizm nie toleruje glutenu, choruje na
nadciśnienie
miażdżycę
cukrzycę
celiakię
21. Ile kilogramów mięsa należy zaplanować do sporządzenia 70 porcji gulaszu, jeżeli 1 porcja ma ważyć 100 gramów, a straty podczas obróbki mięsa wynoszą 30%?
13 kg
17 kg
10 kg
7 kg
22. Tłuszcze w procesie trawienia ulegają rozkładowi do
glicerolu i kwasów tłuszczowych
aminokwasów i glikogenu
aminokwasów i dekstryn
glukozy i peptydów
23. Do serwowania wina z butelki do kieliszków gości należy zastosować metodę
rosyjską
francuską
angielską
niemiecką
24. Zimnych zakąsek z jaj nie należy podawać na półmiskach
porcelanowych
porcelitowych
szklanych
platerowych
25. Wskaż kolejność sporządzania dań wchodzących w skład zestawu obiadowego składającego się z makaronu, sosu bolońskiego i galaretki z owocami
Makaron, sos boloński, galaretka
Makaron, galaretka, sos boloński
Galaretka, sos boloński, makaron
Sos boloński, galaretka, makaron
26. Do sporządzenia boeuf Strogonow należy zaplanować
polędwicę wieprzową
filet drobiowy
łopatkę wołową
polędwicę wołową
27. Przyjęcie typu lampka wina należy zaplanować w godzinach
1400 ÷ 1530
2000 ÷ 2200
1000 ÷ 1100
1200 ÷ 1300
28. W żywieniu niemowląt i małych dzieci wykorzystuje się produkty spożywcze zaliczane do żywności
wygodnej
genetycznie modyfikowanej
funkcjonalnej
specjalnego przeznaczenia
29. Ile kilogramów groszku ptysiowego należy przygotować do 150 porcji zupy, jeżeli na 1 porcję zaplanowano 15 gramów tego dodatku?
0,25 kg
0,75 kg
1,50 kg
2,25 kg
30. Do zakładów typu uzupełniającego należą
kawiarnie, cukiernie
restauracje, stołówki
jadłodajnie, bufety
herbaciarnie, bistra
31. Do dekoracji bocznych powierzchni stołów należy wykorzystać
laufry
napperony
skirtingi
moltony
32. Na przyjęciu organizowanym dla dzieci w wieku przedszkolnym nie należy serwować
kompotu francuskiego
paluszków z makiem
babki piaskowej
rurek ze śmietaną
33. Sprzęt przedstawiony na rysunku należy stosować do

trybowania
filetowania
tranżerowania
flambirowania
34. Czerwona barwa soku mięsa pieczonego po angielsku zachowuje się, jeżeli temperatura wewnątrz mięsa nie przekroczy
69 °C
79 °C
63 °C
73 °C
35. Obrusu o których wymiarach należy użyć do nakrycia stołu o wymiarach 120/80 cm?
180/150 cm
180/140 cm
150/120 cm
150/110 cm
36. W serwisie niemieckim zupę krem ze szparagów należy serwować
w filiżance z lewej strony gościa
z wazy z lewej strony gościa
w filiżance z prawej strony gościa
z wazy z prawej strony gościa
37. Który deser powinien uzupełnić wartość odżywczą zestawu obiadowego składającego się z zupy jarzynowej i pierogów z jagodami?
Galaretka pomarańczowa
Kisiel z jabłek
Budyń z sera
Kompot z truskawek
38. W której kolejności należy umieścić wina w karcie win?
Czerwone, białe, różowe, deserowe
Białe, różowe, czerwone, deserowe
Czerwone, różowe, białe, deserowe
Białe, czerwone, różowe, deserowe
39. Usługa room service oznacza czynności związane
z serwisowaniem urządzeń elektrycznych w pokoju gościa
z podawaniem potraw i obsługą gości w pokoju hotelowym
z porządkowaniem sali restauracyjnej
z porządkowaniem pokoju hotelowego gościa




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie